Alles over de Atlantische oceaan

Click to rate this post!
[Total: 31 Average: 4]

De Atlantische Oceaan bedekt één vijfde deel van de hele aarde. Met deze grote oppervlakte is de Atlantische Oceaan de op één na grootste oceaan van de wereld. Alleen de Grote oceaan is nog een stapje groter.

De Atlantische Oceaan lijkt op een aardbol op de letter S. Deze oceaan van meer dan 106 miljoen vierkante meter is ondenkbaar groot. Overigens is de grote oceaan nog twee keer zo groot.

Het noordelijke gedeelte van de oceaan wordt ook wel eens de Noord-Atlantische Oceaan genoemd. Dit is het gedeelte tussen Noord-Amerika en Europa. Het andere gedeelte wordt logischerwijs de Zuid-Atlantische Oceaan genoemd. Zij ligt tussen Zuid-Amerika en Afrika in.

De Atlantische Oceaan is op zijn breedste stuk nu 9600 kilometer breed. Dit groeit ieder jaar nog steeds met 2,5 cm, omdat het land bij zowel Europa als Amerika langzaam afbrokkelt.

De Atlantische oceaan heeft temperaturen tussen de 4 en 25 graden. Dit grote verschil komt omdat de Atlantische oceaan zich uitstrekt over van de noordelijke ijszee tot aan de zuidelijke ijszee. In de warme gedeelten van de oceaan ter hoogte van de tropen leven veel haaien en roggen. In de koudere gedeelten komt veel haring, paling en zalm voor. Dit zijn vissoorten die we op ons bord tegen kunnen komen.

Noord-Atlantische Oceaan

De Noord-Atlantische oceaan is een oceaan die bekend staan om zijn slechte klimaat, met als gevolg zware stormen met hoge windstoten, hoge golven, dichte mist en veel grote ijsbergen. Toch wordt er erg veel gevaren, omdat de Atlantische Oceaan een belangrijke oceaan is tussen de verschillende contineten. Een schip wat erg bekend is geworden is de Titanic. In 1912 vaarde dit gigantisch schip tegen een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan waardoor het zonk.

Continentaal plat

De wateren op de continentaal plat zijn erg populair voor vissers. Dit komt, omdat de zee hier erg ondiep is. Een meter over 150 onder de zeespiegel. Meer dan dertig procent van de wereldwijd gevangen vis komt uit de Atlantische Oceaan. Populaire visplaatsen door de continentaal plat zijn New Foundland en de Falklandeilanden.

Sargassozee

De sargassozee is een zee die in de Atlantische Oceaan ligt. Deze zee is erg bekend geworden, omdat het de paaiplaats voor miljoenen palingen is. Iedere herfst komen alle palingen hier naar toe om zich te laten bevruchten. De eitjes komen uit en de baby palingen drijven mee met de zeestroming. Na jaren komen ze aan bij de kust. Na hun leven als volwassen pallingen gaan zij terug naar de plek waar zij geboren zijn (sargassozee) om hun kinderen te paaien. Hier sterven zij dan ook.

Ligging van de Atlantische oceaan

Aan de westkant van de Atlantische Oceaan eindigt deze fantastische zee tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Vanaf daar loopt de zee helemaal door tot ongeveer bij Denemarken. Aan de noordkant eindigt de Atlantische Oceaan ongeveer bij Groenland. Vervolgens ligt de Atlantische Oceaan op een verticale oppervlakte tussen Groenland en Zuid-Afrika.

Samen met de grote oceaan behoort de Atlantische Oceaan tot de twee grootste oceanen van de wereld. De Atlantische Oceaan neemt 22% van het aardoppervlak in beslag. In het totaal bestaat de Atlantische Oceaan uit een oppervlakte van 106.400.000 vierkanten kilometer. Oftewel 41,1 vierkante mijl.

De Atlantische Oceaan is gemiddeld gezien meer dan 3 kilometer diep. Om precies te zijn is het gemiddeld 3.339 meter diep. Het diepste punt is meer dan 8 kilometer. Dit is in de buurt van Puerto Rico.

Wat wordt bedoeld met de Atlantische Oceaan?

Met de Atlantische Oceaan wordt het wateroppervlak ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika bedoeld. In het noorden ligt Groenland en gaat de Atlantische Oceaan over in de Noordelijke IJszee. Tussen Antarctica en Kaap Hoorn ligt de grens met de Grote Oceaan. De grens met de Indische Oceaan bevindt zich tussen Kaap Agulhas en Antarctica. In het zuiden grenst de Atlantische Oceaan aan Antarctica.

Waar ligt de Atlantische Oceaan?

Even heel simpel uitgelegd:

De Atlantische oceaan loopt horizontaal van: Noord-Amerika naar Europa & Zuid-Amerika naar Afrika.

De Atlantische oceaan loopt verticaal van: Groenland naar onder Zuid-Amerika & Ijsland naar onder Zuid-Afrika

De bodem van de oceaan
De bodem van de oceaan is niet heel constant. Zo heeft de bodem hele diepe gaten, maar heeft het ook punten (toppen van oude vulkanen) en lange vlakken stukken.

Erg opmerkelijk is de Mid-Atlantische Rug. Dit is een 15.000 kilometer bergrug die van het noorden naar het zuiden loopt. Deze rug is zeker niet overal gelijkmatig. Er zijn zelfs punten waar deze rug, ook wel lange berg boven het waterpeil uit komt. Dit gebeurdt bijvoorbeeld bij Ijsland, de Azoren en bij Sint Helena.

De ‘rug’ is ontstaan als gevolg van de vulkanen. Door het omhoogkomende magma van de vulkanen ontstond deze rug. Op dit moment groeit deze nog steeds, waardoor de oceaan dus ook ieder jaar een centimer over 2,5 breder wordt.

De eilanden aan deze rug kenmerken zich door de velen aardbevingen die hier nog regelmatig zijn en het actieve vulkanisme wat er op deze eilanden is. In 1950 ontdekte men deze rug, die door de Spaceshuttles pas goed in beeld gebracht konden worden.

Eilanden in de Atlantische oceaan

Europese eilanden

In de Atlantische Oceaan liggen meerdere eilanden(groepen). Zo ligt in Europa nog Groot-Brittannië, Ierland , Faeröer eilanden en Ijsland. Groot- Brittannië ligt op dit moment het dichtsbijzijnd Nederland. Ierland ligt achter Groot-Brittannië. De Faeröer eilanden liggen linksboven de buurlanden Ierland en Groot-Brittannië. Deze eilanden hebben ongeveer dezelfde grootte als de provincie Utrecht. Verder in noord-westen richting vinden we Ijsland. Het land wat betekend staat om hun geisers, de flora en de fauna.

Rockall

Verder vinden wij tussen al deze eilanden nog het onbewoonde eiland Rockall. Rockall is een klein rotspunt in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het ligt ongeveer 480 kilometer ten westen van de Schotse Hebriden. Eigenlijk is de rots het topje van een oude vulkaan. Het eiland Rockall is onbewoonbaar. Het eiland heeft in de aandacht gestaan rond 1997 toen een aantal mensen uit protest tegen oliewinning een micronatie wilde starten op het eiland genaamd Waveland.

Azoren

Azoren
De Azoren zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Deze liggen ongeveer 1500 kilometer van het Ibirische Schiereiland en 2000 kilometer van Amerika vandaan. Opmerkelijk zijn de negen bewoonde eilanden van de Azoren onderdeel van Europa. Al deze eilanden zijn van vulkanische oorsprong. De Azoren stonden in het verleden bekend van hun walvisjacht. Dit komt, omdat het eiland erg onvruchtbaar is. Op dit moment wordt er veel vee gehouden op de eilanden. De Azoren zijn samen met de Madeira een ‘autonome regio’ van Portugal. Er wonen ongeveer 250.000 inwoners op de Azoren op dit moment.

Madeira

Madeira
De Madeira liggen ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika. De hoofdstad is Funchal. Het eiland is erg populair onder de natuurliefhebbers. Geschikt voor wandelen en fietsen door de mooie natuur. Het heeft een lekker klimaat tussen de zestien en twintig graden. Madeira is ook wel bekend door zijn heerlijke naam.

Canarische eilanden

Canarische Eilanden
Ook Spanje heeft evenals Portugal wat eilandengroepen in de Atlantische Oceaan. Zo zijn er zeven eilanden genaamd: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro. Vooral de eerste vier zijn erg populaire vakantiebestemming voor ons als Nederlanders.

Falklandeilanden

Falklandeilanden
Voor de kust van Zuid-Amerika vinden we de Falklandeilanden. Hier wonen niet erg veel mensen op dit moment. Het is overigens nog door een historische redenen onderdeel van Brittannië.

Bermuda

Bermuda
Ter hoogte van Florida vinden we de wel bekende Bermuda. Het eiland bermuda ligt ten westen van Florida en ten noorden van de Dominicaanse Republiek. Het eiland is bekend door de Bermuda Driehoek, dit is een virtuele driehoek die bekend is geworden door verdwijningen van vrachtschepen en vliegtuigen in de 20e eeuw.

Meer eilanden

Er zijn overigens nog veel meer eilanden. Zo zijn er nog de zuidelijke sandwicheilanden. Ten noorden van Zuid-Amerika liggen de Carrbien (waaronder het bekende Cuba, Jamaica en de Antillen). Net als het van Napoleon bekende Sint-Helena samen met Tristan da Cunha en Noronha.

Geschieden van de Atlantische Oceaan

Het lijkt erop dat de Atlantische Oceaan op dit moment de jongste oceaan is. Het verleden van deze oceaan dateert uit de tijd van het oercontinent Pangea. Dit is zo’n honderd miljoen jaar geleden en voor onvoorstelbaar lang geleden. De oceaan ontstond toen doordat de Pangea uit elkaar viel en dus Noord-Amerika los kwam van Europa. In deze tijd blijven Noord- en Zuid-Amerika wel aan elkaar vast zitten. Deze werden pas later (grotendeels) gescheiden.

De eerste mensen uit Europa die begonnen met het verkennen en bevaren van de Atlantische oceaan waren de Vikiningen en de Portugezen. De wel bekende Columbus (ontdekker van Amerika) was de eerste die de overkant van de Atlantische Oceaan wist te bereiken. Nadat dit bekend werd, nam het vaarverkeer flink toe en werd er al gauw een kolonie gesticht aan de andere kant van de wereld.

Vervoeren

Het eerste echte stoomschip ging pas in 1833 de Atlantische Oceaan over. In 1819 gebeurde dit ook al, maar grotendeels zeilend door de boot Savannah. De eerste kabel die werd aangelegd was in 1866. Cyrus Field (Amerikaanse zakenman) legde een telegraafverbinding tussen Ierland en Newfoundland.

Bijna 100 jaar nadat de eerste boottocht gemaakt werd over de Atlantische Oceaan was het in 1919 tijd om voor het eerst met een vliegtuig over deze woeste oceaan te komen. Dit gebeurde dan ook op 14 juni. Het vliegtuig werd bestuurd door John Alcock en Arthur Whitten Bron. De eerste solovlucht werd in 1927 gevlogen door Charles Lindbergh.

Het ontstaan van de Oceaan

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstond de Atlantische Oceaan. 4600 Miljoen jaar geleden onstond de aarde. Op dat moment zat alles nog aan elkaar vast. 200 miljoen jaar geleden begon alles een beetje te schuiven. Ongeveer 65 miljoen jaar daarna begonnen er daadwerkelijk grote scheuren te ontstaan tussen Zuid-Amerika en Afrika. Toen ontstonden dus ook de Atlantische- en de Indische Oceaan. Ongeveer nog 125 miljoen later onstond ook de Noordelijk Ijszee. Dat is op dit moment ook de kleinste oceaan, met als gevolg dat het een zee genoemd wordt.

Het verschil tussen een oceaan en een zee
Een zee is veel kleiner dan een oceaan. Daarnaast is een zee een stukje van de oceaan wat omringd wordt door land. Zo hebben wij hier in Nederland bijvoorbeeld de Noordzee. Deze zee ligt tussen twee landen in (Groot-Brittannië en Nederland) en sluit deze aan op de Atlantische Oceaan. Een zee is in de meeste gevallen verbonden met een oceaan. Meestal is een zee ook herkenbaar aan een smalle doorgang met de oceaan. Dit wordt in de meeste gevallen een kanaal genoemd. Evenals dat bij de Noordzee ook van toepassing is. Andere voorbeelden van bekende zeeën zijn:

  • Zuid-Chinese Zee
  • De Caribische Zee
  • De middellandsze zee
  • De beringzeee
  • De golf van Mexico

1 gedachte over “Alles over de Atlantische oceaan”

  1. Ik denk dat de oceanen zijn ontstaan door meteroiden en asteroïden . Doordat ze op aarde terecht kwam zijn er grote kraters ontstaan . Door het smelten van de ijsbergen zijn de kraters gevuld door water en oceanen ontstaan.omdat de aarde ook steeds dichter bij zon komt,, kwam op de aarde de juiste temperatuur.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.