Mini Cupcakes

Alles over Mini Cupcakes

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Cupcakes zijn tegenwoordig echt een hot item. Daarom proberen wij je middels deze website zoveel mogelijk informatie te geven over cupcakes. Cupcakes zijn leuk om te maken en lekker om te eten. Veel mensen zijn ook dol op chocolade. Dus de ideale combinatie zijn dan Chocolade Cupcakes. Ze zijn niet moeilijker te bakken dan gewone cupcakes maar dan met cacao toegevoegd. Bak ze niet bij een te hoge temperatuur want dan worden ze snel te bitter.

Wat zijn minicupcakes?

Een cupcake is een klein gebakje dat vaak erg leuk versierd is met een
topping van fondant, marsepein of fruit. Het éénpersoonstaartje is
gebaseerd op luchtige cake en wordt gebakken in vele varianten. Zo komen
ze voor met vullingen van jam, crème, banketbakkersroom en verschillende
soorten fruit. De cupcake – en met name het versieren ervan – is de
laatste jaren heel populair geworden. Er zijn tegenwoordig workshops
cupcakes versieren en banketbakkers maken ze tot ware kunstwerkjes.

De cupcake is van origine afkomstig uit Engeland. Al sinds het begin van
de 19e eeuw worden bij de High Tea ook kleine gebakjes geserveerd. Deze
gebakjes zaten in eerste instantie in een klein theekopje, in het Engels:
‘cup’. Hier komt dan ook de naam cupcake vandaan. Tegenwoordig worden
cupcakes vaak gebakken in een papieren of metalen vormpje.

De laatste tijd zijn cupcakes aan een enorme opmars bezig. Vooral dankzij
het regelmatig verschijnen van de kleine lekkernijen in hippe tv-series
als ‘Sex in the City’ zijn ze in korte tijd zeer populair geworden. De
mini-taartjes zijn graag geziene gasten bij High Teas, maar worden ook
steeds meer als traktatie gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Zo zijn
ze perfect om aan te bieden op verjaardagen, bij geboortefeestjes, bij
huwelijken, op housewarmings en alle denkbare festiviteiten. De cupcake
wint aan populariteit doordat het prachtig versierde kleine taartjes zijn,
zodat je de gasten (en natuurlijk jezelf) kunt trakteren op een
persoonlijk cadeautje.

Cupcakes zijn er grofweg in twee verschillende maten; de ‘gewone’ cupcake
heeft een diameter van ongeveer 7 centimeter en de ‘mini’ cupcake heeft
een diameter van ongeveer 4 centimeter. Uiteraard bestaan hierop vele
uitzonderingen en wordt hier heel creatief mee omgegaan. Dat is nou juist
ook het leuke aan cupcakes: je kunt ze zo aantrekkelijk maken en versieren
als je zelf wilt!

De muffin, het Amerikaanse neefje, wordt nogal eens verward met de Engelse
cupcake. De muffin is wat grover van structuur en is niet zo rijkelijk
versierd en gevuld als de cupcake.

Hoe maak ik cupcakes?

Je kunt natuurlijk naar de banketbakker op de hoek gaan om overheerlijke cupcakes te kopen, maar maar het mooie aan cupcakes is dat het ook hartstikke leuk is om ze zelf te maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk!

Het basisrecept voor de cupcake is eigenlijk niet veel anders dan het recept voor ‘normale’ cake. Een standaard cupcake-recept bevat de volgende ingrediënten:

  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram zeer fijne basterdsuiker
  • 50 gram boter of margarine
  • een ei

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor het maken van 6 normale of 10 mini-cupcakes. Als je er meer wilt maken, dan kun je gewoon de hoeveelheden verhogen. Let hier wel op dat je de juiste verhoudingen in de gaten houdt!

De traditionele bereidingswijze is om eerst van de boter en suiker een gladde massa te maken en daarna het ei erdoorheen te mixen en op het laatst het bakmeel toe te voegen. Maar het simpelweg tegelijkertijd mixen van alle ingrediënten in een kom of schaal werkt eigenlijk net zo goed! Ook kun je hiervoor een keukenmachine gebruiken. Als je fruit wilt verwerken in je cupcakes, voeg dat dan pas toe als het cakebeslag klaar is voor gebruik!

Als het beslag klaar is, kunnen de vormpjes gevuld worden. Een normale eetlepel met beslag is voldoende voor een gewone cupcake. Voor een mini-cupcake heb je uiteraard wat minder beslag nodig. Houd als regel aan dat je nooit meer dan tweederde van het vormpje vult met cakebeslag voor het mooiste resultaat.

De cupcakes kun je bakken in de oven. Doe dit op een temperatuur van 190 graden gedurende 15 minuten. Afhankelijk van de grootte van de cupcakes is dit een aantal minuten meer of minder. Een simpele manier om te kijken of de lekkernijen goed gaar zijn, is om met een tandenstoker in het midden van de cupcake te prikken. Als deze schoon blijft is de cupcake gaar!

Een reactie plaatsen