Apple Pay: wat is het en hoe werkt het?

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 2.8]

Apple Pay is tijdens de keynote van 9 september 2014 geïntroduceerd. Het contactloos betalen begint aan zijn opmars en de ontwikkelingen gaan steeds verder. Ook Apple maakt nu haar nieuwste iPhones geschikt voor mobiel betalen.

Wat is Apple Pay?

Apple Pay biedt gebruikers een gemakkelijke, veilige en persoonlijke manier om te betalen voor goederen en diensten. Door simpelweg TouchID te gebruiken, kunnen gebruikers snel en veilig betalen bij de kassa met een slechts een vinger.

Hoe werkt Apple Pay

Apple Pay is een combinatie van hardware en software. Om te beginnen heb je een iPhone 6 of 6+ nodig. Deze twee iPhones werken met NFC om betalingen te kunnen verrichten. Je houdt je iPhone bij een NFC-scanner. De Passbook-app die standaard op elke iPhone zit zal automatisch openen. Met TouchID aan je vingertop kan je snel en veilig betalen.

In winkels werkt Apple Pay in combinatie met een NFC-scanner welke gekoppeld kan worden aan een kassasysteem. Deze moet de NFC-scanner ondersteunen en de betalingen verwerken. Apple Pay werkt daarnaast ook in-app. Online aankopen doen met Apple Pay gaat net zo gemakkelijk als in een winkel, misschien zelf makkelijker. Je hoeft je iPhone nu niet bij een NFC-scanner te houden maar kan meteen afrekenen met je vinger en TouchID.

Kopen met Apple Pay
Apps kunnen Apple Pay integreren om direct vanuit de app aankopen te doen

Apple Pay: privacy en veiligheid

Privacy en veiligheid zijn heel belangrijk en zeker bij betalen. Apple Pay werkt daarom aan de ene kant met TouchID en je vingerafdruk en aan de andere kant met een speciale beveiligde chip. Deze chip of „secure element” zoals Apple het noemt, is een chip die in de iPhone zit en zorgt dat alle betalingen veilig verlopen.

Je kunt een creditcard toevoegen aan de Passbook-app. Belangrijk detail is dat voor elke transactie Apple een speciale beveiligde sleutel genereert. Dit proces wordt door de speciale chip afgehandeld. Zo weet Apple niet wat je gegevens zijn, weten ze niet wat je precies koopt en handelen ze de betaling af met de creditcardmaatschappij.

Apple Pay credit card
Je Credit Cards kun je eenvoudig toevoegen aan de nieuwe Passbook app.

Betalen met creditcards waarbij je een handtekening moest zetten is verleden tijd. Je kan je creditcardbetalingen nu veilig doen met je vingerafdruk zonder te hoeven lopen met de fysieke pas waar gevoelige gegevens op staan zoals je creditcardnummer en beveiligingscode. Denk bij betalen wel dat je nog genoeg batterij over hebt om je boodschappen af te rekenen.

Gebruik maken van Apple Pay

Apple Pay voor retailers en ondernemers

Voor ondernemers en retailers is het belangrijk om omzet te genereren. Met Apple Pay kan het nog eenvoudiger voor de doelgroep die beschikt over een iPhone en een creditcard heeft. Een kassasysteem met een NFC-scanner die ondersteunt wordt, biedt nieuwe kansen en mogelijkheden om mobiel betalen aan te bieden aan klanten.

Apple Pay voor consumenten

Niet onnodig veel passen meer in je portemonnee. Dat is het uitgangspunt van Apple’s Passbook. Je portemonnee digitaal maken en de digitale variant in de vorm van een app. Met Passbook kan je naast coupons, digitale klantenkaarten en tickets voor evenementen nu dus ook mobiel betalen.

Deze video laat mooi de werking van Apple Pay zien.

Je creditcard kan nu ook in Passbook en je betaalt aan de kassa veilig met een vingerafdruk. Het maken van digitale klantenkaarten en coupons is in Nederland al mogelijk zoals via het Passbook-platform Bindd. Het vullen van de digitale portemonnee kan beginnen.

Apple Pay in Nederland met iDEAL?

Amerika staat bekend om het gebruik van de vele creditcards. In Nederland zijn we vooral gewend aan het gemak van iDEAL. Nu Apple Pay vanaf oktober 2014 beschikbaar wordt in Amerika in samenwerking met de grootste betalingsproviders; MasterCard, Visa en American Express – goed voor ongeveer 80% van de Amerikaanse markt – worden we in Nederland ook enthousiast.

Op dit moment zullen we moeten afwachten hoe de samenwerking danwel integratie met iDEAL gaat worden. De eerste reacties van Nederlandse bodem beloven veel goeds voor de toekomst. Voorlopig is het afwachten en kijken hoe Apple Amerika verovert met haar manier van mobiel betalen. De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.