Beleggen met hefboomproducten

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Wat zijn hefboomproducten?

Hefboomproducten is wat het woord eigenlijk al zegt, het beleggen met een hefboom.
Het houdt heel simpel in dat er meer wordt verdiend en dus ook verloren in het beleggen van hefboomproducten dan bij gewone aandelen en dergelijke.
Een voorbeeld van een hefboomproduct is de sprinter van Ing. Je koopt een sprinter long en gokt daarmee op een stijging van de onderliggende waarde. Bijvoorbeeld een sprinter long Arcelor Mittal op 9 Euro houdt in dat je rechten hebt om de aandelen te kopen op 9 euro. Als Arcelor Mittal op 10 euro staat is de sprinter 1 euro waard. Daarbij komt ook nog een kleine premie omdat de sprinter meer waard kan worden. Dus in dit geval zal de sprinter ongeveer op 1,1 euro staan. Als het aandeel dan 30 cent stijgt, stijgt ook de sprinter met 30 cent en heb je dus ongeveer 30% winst, wat veel meer is dan dat je met het aandeel kan verdienen. Dit is dus de hefboom. In plaats van de aandelen te kopen op 10 euro koop je een sprinter van 1,1 euro en maakt hierdoor veel meer winst in procenten uitgedrukt als de koers stijgt. En de procenten tellen, niet de absolute waarde van de stijging.
Een andere sprinter, turbo of booster is de short. Hiermee speculeer je op een koersdaling en is hetzelfde verhaal als de long sprinter. Je hebt dus een veel grotere kans op grote koerswinsten bij hefboomproducten. Daarnaast zijn er ook cfd’s die ook wel contract for difference worden genoemd.
Ook bij deze werk je met een hefboom. Alleen hierbij kun je meer verliezen dan je inleg. Het CFD biedt de mogelijkheid om met een hefboom te beleggen en om deze hefboom zelf te bepalen. De belegger verhandelt niet effectief de aandelen en heeft enkel een overeenkomst dat het verschil (winst of het verlies) van de transactie voor zijn rekening is. Dus je krijgt het verschil tussen de prijs van het aandeel en de van te voren vastgestelde prijs. Dit is niet iets voor beginners!

Wat zijn de voor-en nadelen van hefboomproducten?

Het grote voordeel is dat je vele malen meer kan verdienen dan bij het aandeel. Maar er zit ook een groter risico aan vast. Als in het bovengenoemde voorbeeld de koers van Arcelor Mittal een euro daalt , dan sluit de sprinter en ben je je geld kwijt. De serie wordt dan gesloten door Ing en je kunt fluiten naar je geld in tegenstelling tot het aandeel. Het aandeel wordt natuurlijk niet gesloten en kun je dus gewoon op de plank leggen voor later zonder al te veel risico. Wat wel zo is dat met een kleine investering bij hefboomproducten al snel tot een grote koerswinst kan leiden en dat is niet zo snel zo bij een aandeel o.i.d.. Dus met een relatief kleinere investering kun je al geld verdienen wat bij vooral beginnende beleggers en mensen met weinig geld een optie is.
Een nadeel van de hefboomproducten is ook dat er een financieringsrente wordt gevraagd door de bank.
Er wordt bijvoorbeeld 0,001 euro per dag of week van de koers afgehaald. Dus een hefboomproduct als deze loopt langzaam de waarde eruit.

Wat is het verschil met opties?

Een optie geeft het recht om aandelen te kopen en te verkopen. Maar deze kun je ook schrijven, dus dan krijg je de premie. Je verlies is dan meestal beperkt tot de waarde van het aandeel bij het schrijven. Bij het kopen van de optie werk je ook met een hefboom, maar je betaald geen financieringsrente aan de bank. Dus de waarde loopt er niet uit. Alleen is een optie meestal qua tijdsduur beperkt tot een aantal jaar. Bijvoorbeeld een optie Arcelor Mittal van call 10 euro DEC 2019 betaal je 1,5 euro , maar dat geld ben je voorlopig niet kwijt en ondertussen kun je rustig afwachten tot de koers stijgt. Als het daalt dan ben je niet zoals bij een sprinter of turbo je geld kwijt als de koers naar 9 Euro gaat. Wat vooral een groot voordeel is bij opties is dat je dus zelf de hefboom bepaald en de tijd waarin je denkt dat de koers stijgt of daalt zoals gewenst. Maar dan nog zitten er ook risico’s vast bij opties zoals het niet stijgen of dalen van de koers net zoals bij hefboomproducten zoals sprinters en boosters.
Dus bij allebei loopt er wel langzaam de waarde eruit, maar bij opties ben je niet je geld kwijt als het aandeel zoals in het voorbeeld met een euro daalt.

Wat is het beste om mee te beginnen?

Mijn advies is eerst in aandelen zitten en dan verder kijken. Het is nogal een risico om in hefboomproducten te beleggen als beginner. Meestal heb je geen idee wat een optie is en wat je er allemaal mee kan doen.Ook turbo’s heeft een groot risico net zoals de sprinters en boosters. Je kunt vrij snel je geld kwijt raken. Ook als je met een niet al te hoog hefboom werkt, dus de booster/sprinter/turbo ligt een stuk lager dan de koers van het aandeel. Het risico om procenten tegelijk te verliezen is groot.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.