Cupcakes versieren, vormpjes, en decoratie

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Het versieren van cupcakes is erg leuk om te doen. Er zijn vandaag de dag verschillende workshops te volgen waarin je verscheidene technieken leert om cupcakes te versieren. Ook is het een populaire bezigheid onder vriendinnen en bij kinderfeestjes. Het leuke is dat in het versieren van cupcakes al je creativiteit kwijt kunt.

Voordat je cupcakes gaat versieren is het van belang dat ze helemaal afgekoeld zijn. Als ze afgekoeld zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hieronder staan een aantal voorbeelden, maar het leuke is naturlijk om zelf te experimenteren met smaken en decoratie.

De eenvoudigste manier om te decoreren is door glazuur op de bovenkant van de cupcake aan te brengen. Dit kan door middel een waterglazuur, eiwitglazuur, boterglazuur, chocoladeglazuur of bijvoorbeeld fondant of marsepein.

Waterglazuur is het eenvoudigst. Zeef 100 gram poedersuiker en meng dit met 1 eetlepel water totdat er een dik glanzend papje ontstaat. Als je een leuk kleurtje wilt toevoegen aan het glazuur, kun je het water vervangen door limonadesiroop. Als je een lekker smaakje wilt toevoegen, gebruik dan bijvoorbeeld een eetlepel oploskoffie of poederchocolade.

Eiwitglazuur wordt wat harder dan waterglazuur, waardoor je er ook figuurtjes mee kunt ’tekenen’. Voor eiwitglazuur klop je 1 eiwit stijf in een grote kom en voegt telkens een klein beetje gezeefd poedersuiker toe zodat het goed wordt opgenomen. In totaal heb je hiervoor 250 gram poedersuiker nodig. Ook kun je hier weer limonadesiroop toevoegen voor de kleur.

Een mooi effect geeft boterglazuur. Voor boterglazuur roer je 125 gram boter zacht en romig. Hieraan voeg je 250 gram gezeefde poedersuiker en 1 theelepel citroensap toe en roer je het geheel door elkaar. Met limonadesiroop een kleurtje toevoegen geeft een mooi effect. Met een slagroomspuit kun je het glazuur op de cupcake aanbrengen.

Voor chocoladeliefhebbers is er chocoladeglazuur. Breek 250 gram pure chocolade in stukjes, breng 250 ml slagroom aan de kook en giet deze over de chocolade in een kom. Roer dit totdat het gesmolten is en voeg naar wens een scheutje bruine rum toe. Laat het glazuur 2,5 uur afkoelen en giet deze met een lepel over de cupcakes.

Een topping van Fondant of marsepein geeft een heel professionele touch aan je cupcake. Er zijn recepten te vinden op internet, maar je kunt het ook kant en klaar kopen bij verscheidene supermarkten.

Maak je eigen creaties en experimenteer bijvoorbeeld met hagelslag, stukjes fruit, bosbessen, snoepjes enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Cupcakes decoratie

In winkels en in webshops is een enorm aanbod aan decoratiemateriaal voor cupcakes te vinden.
De trend die is over komen waaien uit Engeland, zet zich ook in Nederland flink door. Om het maken van cupcakes te vereenvoudigen en om nog professionelere en mooier ogende creaties te verkrijgen, is er hulpmateriaal genoeg.

Voor het aanbrengen van glazuur en versieringen zijn er verschillende spuitzakken verkrijgbaar. Het aanbod van spuitmondjes, waardoor je verschillende vormen kunt maken, is zo mogelijk nog groter. Om je cupcakes die echte finishing touch te geven, zijn deze eigenlijk onmisbaar.

Verder is er kleurgelei verkrijgbaar in werkelijk alle kleuren van de regenboog. Echt een must als je er uit wilt springen met je cupcakes. Buiten deze hulpmiddelen zijn er talloze vormpjes en malletjes waarmee je gemakkelijk je cupcake kunt versieren. Uiteraard zijn er speciaal ontwikkelde mesjes, waarmee je de fijnste nuances kunt aanbrengen en zijn er sjablonen voor het namaken van figuurtjes, bloemen, prinsessen en dergelijken.

Voor de beginnende en voor de gevorderde cupcake-bakker zijn er verschillende pakketten, bestaande uit de belangrijkste benodigdheden voor het versieren van de zelfgemaakte taartjes. Deze pakketten variëren in grootte en in professionaliteit, maar bieden een uitstekende basis voor het verder verfijnen en verbeteren van de creaties.

Cupcakes vormpjes

Van oudsher werden cupcakes (ook wel fairy cakes genoemd) in Engeland gepresenteerd in een theekopje. Omdat in het Verenigd Koninkrijk de High Tea vaak een gebeurtenis op stand was, werd dit altijd met de nodige decoraties omlijst. Ook de cupcake moest er appetijtelijk uitzien en werden de mooiste theekopjes van stal gehaald. Dit zien we nu nog steeds terug in de versiering van cupcakes.

Tegenwoordig is het theekopje vervangen door grotendeels papieren vormpjes. Deze vormpjes zijn te verkrijgen in de meest uiteenlopende kleuren en met de meest aansprekende tekeningen en figuren.

Voor elke gebeurtenis is er wel een passende vormpje te vinden. Zo zijn er roze vormpjes bij de geboorte van een dochter en blauwe bij die van een zoon. Een ooievaar behoort ook tot de mogelijkheden. Bij kinderfeestjes kun je denken aan een prinsessenthema of aan stoere superhelden, als het Nederlands Elftal speelt of de koningin haar verjaardag viert, zijn er oranje of rood-wit-blauwe vormpjes. Gestippeld, geblokt, met hartjes, met bloemen… Voor elke gelegenheid zijn er vormpjes te vinden. Vormpjes kun je eenvoudig bestellen op internet of kopen bij de meeste kookwinkels en levensmiddelen winkels.

Voor het bakken van cupcakes zijn er siliconen bakvormen te verkrijgen. In deze bakvormen kun je de papieren vormpjes bakken in de oven, zonder dat daarbij de de cakejes hun vorm verliezen. Erg handig dus!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.