Erysipelas of Wondroos

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Wat is Erysipelas

Erysipelas is een bacteriele infectie van de bovenste lagen van de huid en de lymfevaten. Erysipelas ontstaat meestal bij klein huidletsel en komt voor op het gezicht, armen of benen en af en toe op de navel, waarbij het het meest voorkomt op de onderbenen. Een andere naam voor erysipelas is wondroos.

Wat zijn de Symptomen

Kenmerkend voor de erysipelas is een zich snel verspreidende, helder rood, gelaagde, vlamvormig en scherp begrensde roodheid. De rode huid heeft aanvankelijk de dikte van de omgevende huid maar zwelt op als de plaats warm word. De symptomen kunnen varieren van kleine rode puntjes zonder begeleidende symptomen van hoge koorts met koude rillingen en ernstige infecties. In sommige gevallen, de vorming van blaasjes die kunnen bloeden (bulleuze cellulitis / erysipelas bloedingen).

Hoe lang heb je last van wondroos?

Dat is een vraag die moeilijk direct te te beantwoorden is. Het is in sterke mate afhankelijk van de hevigheid van de aandoening. En of de behandeling goed aanslaat. De werking van antibiotica die ingezet word tegen erysipelas werkt de ene keer wat sneller dan de andere keer. Om toch een beetje een idee te krijgen hoe lang het duurt, kan je er van uit gaan dat bij de gemiddelde persoon na vijf dagen de symptomen afnemen. De gloed word minder erg evenals de gevoeligheid van de huid.

Behandeling van Erysipelas

Patienten met bloeding-blaartrekkende erysipelas worden meestal opgenomen in het ziekenhuis. In het algemeen is een hoge dosis intraveneuze behandeling met antibiotica nodig omdat de erysipelas een duidelijke tendens tot recidieve (terugval) heeft. De behandeling van ernstige ziekte (gedegradeerde algemene gezondheid, hoge koorts, etc.) wordt gedaan met een continu intraveneus infuus infusie.

De behandeling van lichte soort kan ook plaatsvinden met antibiotica tabletten. Zoals ook bij de oorzaken aangegeven word de aandoening meestal veroorzaak door Streptokokken, en in sommige gevallen ook door staphylococcus aureus. De behandeling moet dus effectief zijn tegen streptokokken, en in sommige gevallen tevens tegen Staphylococcus aureus. Als beide soorten behandeld moeten worden ligt het gebruik van flucloxacilline het meest voor de hand. Als de aanwezigheid van Staphylococcus aureus uitgesloten kan worden verdienen andere antibiotica de voorkeur.

Antibiotica resistentie tegen penicilline bij de behandeling van de ziekte zijn bijna nooit een probleem voor de acute behandeling. Ook worden bij de behandeling ondersteunend koude kompressen met water of een desinfecterend middel stoffen (bijv. hydroxyquinolone oplossing)toegepast. Bedrust wordt aanbevolen. Bovendien wordt de toegangspoort van de bacterien behandeld (zoals voetschimmel, nagel schimmel), om een herhaling te voorkomen.

Gevolgschade wordt alleen in extreme, onbehandelde gevallen gevreesd. Risicopatiënten moeten zo snel mogelijk contact opnemen met hun huisarts.

Oorzaak van Erysipelas

De oorzaak is meestal een acute infecties van de huid door Streptokokken (Streptococcus pyogenes). In zeldzame gevallen kunnen andere middelen voor de ontwikkeling van erysipelas verantwoordelijk zijn. Deze omvatten streptokokken van andere groepen, Staphylococcus aureus en Gramnegatieve staven. Het portaal voor het betreden van ziekteverwekkers is vaak een epitheeldefect – een wond of voetschimmel. Bijvoorbeeld, zwemmerseczeem vervormt de nagel, en maakt dan , meestal kleine, schade aan het nagel bed, en word zo een toegangspoort voor bacterien. In sommige gevallen is het zoeken naar een wond tevergeefs.

Patienten die vocht vasthouden in de weefsels (oedeem) lopen meer risico op het lijden aan erysipelas. De reden hiervoor is dat de lymfevaten een afvoer van binnendringende bacterien in de lymfeknopen veroorzaken, daar worden de bacterien gedood door immuun cellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.