Uitgelegd: Google’s Material Design

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Google is een groot bedrijf met een hele hoop applicaties. Zowel op het web als op je smartphone. Echter is het heel erg moeilijk voor een bedrijf zo groot als Google met zoveel applicaties één interface te maken die allemaal op ongeveer dezelfde manieren werken. Daarom heeft Google in de zomer van 2014 material design aangekondigd.

Wat is material design?

Material design is wat Google gebruikt in haar applicaties. Maar hoe ziet het eruit? Het idee achter material design is dat het er mooi en opvallend uitziet, maar ook dat het duidelijker wordt waar acties beginnen en waar ze eindigen. Lagen hebben schaduw zodat het lijkt dat lagen boven op elkaar liggen. Op verschillende lagen in de applicatie gebeuren verschillende activiteiten, zoals hieronder in het voorbeeld.
alarm_material_ui

Alarm in Material Design
Als je op ‘alarm toevoegen’ klikt, vervaagt de knop in een nieuwe laag waar je een nieuw alarm kunt zetten. (© Google)

Ook komen alle lagen in de applicatie ergens vandaan. Je kunt zien waar elke een laag vandaan komt. Alle lagen zijn gekoppeld aan elkaar en alles sluit op elkaar aan. Ook speelt consistentie een grote rol. Alles moet ongeveer hetzelfde werken. Dus niet ergens een slider en op de volgende pagina een knop, maar op beide pagina’s een slider of op beide pagina’s een knop.

Material design in Android en iOS

Momenteel is Google bezig al haar eigen applicaties op Android en iOS te updaten naar material design, zoals bijvoorbeeld Google Maps. Ook is Android 5.0 (Lollipop) gebouwd rondom dit nieuwe design. De hele user interface zit nu vol met animaties en minimalistische designs.

Ontwikkelaars van applicaties zijn momenteel ook hard bezig om hun applicaties te updaten naar de nieuwe designrichtlijnen. Het zal wat tijd gaan kosten voordat alle applicaties voldoen aan de nieuwe richtlijnen omdat de Google Play Store momenteel 1,4 miljoen applicaties heeft.

Al deze applicaties moeten geüpdatet worden door de ontwikkelaar van de applicatie. Het zal natuurlijk wel even duren voordat al deze applicaties bij zijn, maar als het dan eenmaal zover is, en bijna alle applicaties dezelfde designs hebben, is Android een veel consistenter mobiel besturingssysteem. Bij het wisselen tussen applicaties heeft Google gekozen voor animaties voor een natuurlijkere overgang.

Material design op het web

Als je een website wilt bouwen rondom material design, raden wij Polymer aan. Polymer is een library om webapplicaties te bouwen. In deze library zitten ‘paper’ elementen waarmee je een website kunt opbouwen met material design.

Natuurlijk zal niet elke website dit aannemen, omdat het richtlijnen zijn die niet voor iedereen gelden. Maar mocht je interesse hebben om je website op te bouwen rondom material design, dan kun je dat doen.

De Toekomst

Material Design is aangekondigd op Google I/O 2014. Sindsdien is Google hard bezig om zijn eigen apps te updaten naar deze nieuwe design language (stijlrichtlijnen van interfaces in een applicatie). Over een tijdje zullen bijna alle applicaties van Google allemaal dezelfde design language hebben.

Het is voor de gebruiker ook handig. Zo weet de gebruiker ook hoe elke app ongeveer in elkaar steekt, en weet deze hoe de app ongeveer werkt. Als alle applicaties dezelfde design language aanhouden, worden alle Google-applicaties een stuk consistenter en werken ze een stuk beter samen om een betere ervaring te creëren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.