iBeacon in de praktijk: 5 voorbeelden

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

iBeacons. Je hoort het steeds vaker en je leest het steeds maar weer. Pioniers ontdekken de mogelijkheden en toepassingen waarbij de iBeacon het concept aanvult en versterkt. Toch het is niet altijd duidelijk wat het precies is en we kunnen ons er moeilijk iets bij voorstellen. Lees hier meer over iBeacons en vijf voorbeelden van iBeacons in de praktijk.

In het kort: wat zijn iBeacons?

iBeacon is een nieuwe technologie, een uitbreiding op de Location Services van iOS. Je iOS-apparaat kan via een app een notificatie geven wanneer je binnen het bereik van een iBeacon komt. Om te achterhalen waar je in een winkel bent, kan een app de afstand tot een iBeacon bepalen. Bijvoorbeeld om te kijken of je bij de uitgang van een winkel staat of bij de kassa.

Met GPS wordt je locatie achterhaald met behulp van satellieten. iBeacons maken daarentegen gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE, ook wel Bluetooth Smart genoemd) wat de iPhone ondersteunt. Zo kan er een actie gekoppeld worden wanneer het signaal gedetecteerd wordt. Dus wanneer je een winkel binnenkomt kan er een aanbieding op je scherm verschijnen of je digitale spaarpas tevoorschijn komen. Kijk, dat is handig.

Ook gebruik maken van iBeacons? Dit heb je nodig.

Om gebruik te kunnen maken van iBeacons heb je minimaal iOS 7 of hoger nodig, Bluetooth moet aan staan en je moet beschikken over een van de onderstaande iOS-apparaten:

  • iPhone 4s of nieuwer
  • iPad (vanaf 3e generatie)
  • iPad mini
  • iPad touch (vanaf 5e generatie)

Wil je weten welke apps gebruik maken van Location Services, inclusief iBeacons, kijk dan bij: “Tab Settings > Privacy > Location Services.”

Werken iBeacons ook op Android?

Jazeker! Wanneer de smartphone beschikt over de ondersteuning met Bluetooth 4.0, ook wel Bluetooth Smart genoemd, dan is het mogelijk. Je moet dan nog wel de app downloaden die het signaal van de iBeacon moet begrijpen en er dan ook wat mee doet.

Nu we weten wat we nodig hebben kan iedereen aan de slag en in contact komen met iBeacons. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat je nou precies kan met iBeacons hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

Vijf voorbeelden van iBeacons in de praktijk

iBeacons in Apple Stores

apple-store-ibeacons
Apple Store App met iBeacon ondersteuning.

Apple maakt al gebruik van de iBeacon-technologie. De technologie stelt gebruikers die deApple Store-app hebben gedownload in staat om een locatiegebonden aanbieding te ontvangen.

Iemand die bij een tafel vol iPhones staat kan dus een aanbieding krijgen en korting ontvangen wanneer de oude iPhone wordt ingeruild. iBeacons werken op korte afstand, dus hoe meer iBeacons gebruikt worden hoe groter het bereik is, bijvoorbeeld een gangpad of een hele winkel. De technologie kan de consument ook helpen met behulp van indoor navigatie, extra productinformatie over de voorraad of assistentie vragen voor hulp bij aankoop.

iBeacons in de supermarkt en winkelcentrum

Een van de uitdagingen met iBeacons is om de gebruiker te helpen en er niet mee lastig te vallen. Het is een van de oplossingen die het mogelijk maakt om op bepaalde locaties de gebruiker te voorzien van informatie over een product of een aanbieding.

Tesco; alle kleine beetjes helpen.

Tesco is de grootste supermarktketen in Engeland en doet bij een vestiging in Chelmsford een test met iBeacons. Met de MyStore-app kan het winkelend publiek berichten ontvangen bij het afhalen van een bestelling.

Om de klant kennis te laten maken met iBeacons en niet al te veel te storen is dit een goed begin. Wanneer het publiek vertrouwd is om tijdens het boodschappen met een telefoon in de hand te lopen, kan op lange termijn ook gebruik worden gemaakt van (persoonlijke) aanbiedingen met coupons en een loyaliteitsprogramma binnen de app.

tesco-app-ibeacons
Tesco app met iBeacons.

iBeacons in winkelcentra Turkije

Dat iBeacons ook in Turkije populair zijn merken we aan het aantal winkelcentra dat is uitgerust met deze nieuwe technologie. Met de Walk&Win!-app wordt het stevig doorlopen wanneer je punten krijgt bij het het bezoeken van een van de volgende winkelcentra:

  • Marmara Park
  • MetroCity
  • Anatolium
  • Palladium
  • ANKAmall
  • NeoMarin

Je kan punten verdienen door de aangesloten winkels te bezoeken en door aankopen te doen. Om je punten te sparen zijn er de apps beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Een winkelcentrum met 112.000m² aan mogelijkheden geeft ruimte voor een project met 356 iBeacons in een van de grootste winkelcentra in Ankara. Hier wordt de loyaliteit van de klant beloond in combinatie met de Walk&Win-app. Als bezoeker van het winkelcentrum krijg je punten welke je kan verzilveren bij ongeveer eenderde van de 320 deelnemende winkels.

iBeacons in de kunst

Een van de meestgebruikte toepassingen van iBeacons is in een museum. Het Groninger Museum is het eerste museum in Nederland dat hier gebruik van maakt. Tijdens de tentoonstelling van “De Collectie” kan de museumbezoeker extra informatie krijgen. Hoe? Door een app te downloaden die zowel voor iOS als Android is te downloaden.

In het museum zijn op verschillende plekken iBeacons geplaatst. Wanneer de app geïnstalleerd is en Bluetooth aan staat, dan kan het avontuur beginnen. Wanneer je bij een iBeacon loopt krijg je extra achtergrondinformatie op je smartphone of tablet te zien. Dit om je te laten prikkelen en met de extra informatie opnieuw te kijken naar het kunstwerk vanuit een andere invalshoek. Dat juist die dingen die niet opvallen nu wel je aandacht krijgen.

iBeacons in brillen

De mogelijkheden van iBeacons hebben ook het team van Tzukuri geïnspireerd tot het verwerken van een minuscuul iBeacon in het montuur. Deze voorziet zichzelf van energie door middel van de geïntegreerde zonnecel.

Het is de bedoeling dat de app automatisch een melding stuurt wanneer je minimaal 5 meter van je bril bent verwijderd. Je ontvangt ook een meldingen bij 10 en 15 meter tenzij je de melding hebt gezien en weer hebt weggeveegd. Ben je op je werk of thuis dan laat de app je niet onnodig storen.

De app werkt op twee manieren. Als je thuis bent en je bril is weg, dan zie je hoe ver je verwijderd bent van je bril en kan je zien waar hij in de buurt ligt. Wanneer je je in een grote publieke ruimte bevindt dan slaat de app de laatst bekende locatie op en laat deze zien op een kaart.

Bril met iBeacon
Bril met iBeacon

Dit is een van de concrete voorbeelden met iBeacons in draagbare elektronica. Horloges en brillen zijn uitermate geschikt voor verschillende toepassingen. Voor wie wel eens zijn portemonnee vergeet, misschien een idee om er een iBeacon in te stoppen?

iBeacons gebruiken voor beurzen en evenementen

Het Amerikaanse South by Southwest (SXSW) is een evenement wat dit jaar getest heeft met het gebruik van iBeacons. Er waren op verschillende plekken iBeacons verstopt waarop de SXSW-app vervolgens reageerde. Bij het lopen naar de Lego-stand werd de gebruiker verwelkomt met volgende mededeling: “Welcome to the Online Lego Fans & the People Who Love Them. Join the Discussion!”. Zo kon de gebruiker zien wie nog meer interesse heeft in Lego en ook aanwezig was om een gesprek aan te gaan bij de stand.

swsx-ibeacons
SWSX iBeacons

Ook in Nederland, of eigenlijk Tulpenland, was er een primeur met iBeacons. Met de Tulpenland-app werd er een extra dimensie gegeven aan het bezoek. Eenmaal in de buurt van een iBeacon verschijnt er per parkonderdeel relevante informatie. Dit is een mogelijkheid om interactief en op een leuke manier nog meer te leren over de tulp.

Nog meer iBeacons?

Door de vele mogelijkheden zien we bijna het bos niet meer. De technologie is er en de toepassingen zien we langzamerhand steeds meer voorbij komen. Naast het verschaffen van informatie is de technologie uitstekend geschikt om de consumenten te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het navigeren in een groot gebouw zoals een ziekenhuis waar GPS het nogal eens wil laten afweten. Weer een van de toepassingen die mogelijk is met iBeacons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.