Kauwgum: goed of slecht?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Kauwgum kan je bijna overal wel kopen. Of je nu in de rij staat bij de supermarkt of een tabakszaak inloopt, je komt de pakjes kauwgum tegen. Er gaan veel fabeltjes en feiten over het snoepje door de wereld, maar welke moeten wij nu geloven en welke kunnen wij vergeten. Wij hebben zes punten op een rijtje gezet.

1. Obstipatie door het kauwen van kauwgum

Dit is een fabeltje, het is niet waar. Sterker nog, het is juist helemaal omgekeerd. Wanneer je erg veel kauwgum kauwt, dan kan je last krijgen van waterige ontlasting. Dit komt door de stofjes die in de kauwgum verborgen zitten, dan moet je denken aan polyolen en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect op het lichaam, ook niet altijd fijn.

Vanzelfsprekend kan je af en toe nog wel een kauwgummetje kauwen, je zal weinig tot niets merken. Maar wanneer het een soort verslaving dreigt te worden, dan kunnen er problemen ontstaan. Straks krijg je nog uit het niets diarree? Daar zit niemand op te wachten. Kauw dus met mate.
Het is zelfs in het nieuws gekomen dat twee mensen in het ziekenhuis zijn beland door het teveel kauwen van kauwgum. Deze patiënten hadden last van hun darmen en heftige diarree. Toen de patiënten een ‘kauwgumvrij’ dieet voorgeschreven hadden gekregen, verdwenen de klachten vrijwel meteen. Zo onschuldig is dit frisse snoepje dus helemaal niet.

2. Blijf geconcentreerd met kauwgum

Hier spreken wij over een feit. Deze conclusie gaat zelfs terug in de tijd, tijdens WO II werd zelfs kauwgum gebruikt door de soldaten. Dit zou ervoor zorgen dat de soldaten meer geconcentreerd zouden zijn. Veel onderzoekers besloten dit feit te onderzoeken. Concentratie zou met grote sprongen vooruit gaan en daarnaast zorgt het er ook voor dat een persoon meer alert is. Daarom gebruiken veel studenten kauwgum om zich beter op hun huiswerk te kunnen richten.

3. De tandarts zal niet blij zijn!

Kauwgum zou een zeer slecht effect hebben op het gebit, maar gelukkig is dat niet waar. Let op, je moet dan wel kiezen voor de suikervrije variant. De fabrikanten hebben goed opgelet, je kan bijna alleen nog maar suikervrije kauwgum kopen.

Kauwgum heeft zelfs een goed effect op je tanden. Zeker als je gewend bent op snoep te eten met veel suiker, dan zorgt het er ook nog eens voor dat je minder calorieën binnenkrijgt. Wanneer je kauwgum kauwt, dan komt er meer speeksel vrij. Goed voor de tanden en een blije tandarts!

4. Scheetjes door kauwgum

Het is echt waar, je gaat meer windjes laten van kauwgum. Je merkt het niet, maar bij het kauwgum kauwen komt er meer lucht in het lichaam. Hetzelfde wat gebeurd als je onder hoge druk staat of een rietje gebruikt bij het drinken. De extra lucht die binnenkomt, die moet er ook weer uit.

5. Kauwgum is goed voor het gehoor

Uit onderzoek blijkt dat dit waar is. Het is een feit dat een kwart van de personen die kauwgum kauwt drastisch minder risico loopt op bijvoorbeeld een oorontsteking in het midden van de oor. Hoe komt dat? Door het stofje xylitol worden bacteriën tegengegaan, mogelijk ook bij het middenoor. Om helemaal zeker te zijn moet er meer onderzoek worden gedaan.

En zoals wij allemaal weten, in het vliegtuig komt kauwgum al helemaal als geroepen. De luchtdruk kan veel pijn veroorzaken, maar door kauwgum te kauwen kan dat totaal verdwijnen. Door het kauwen van kauwgum ontsnapt er lucht en dat zorgt voor minder pijn.

6. Kauwgum doorslikken is gevaarlijk

Gedeeltelijk waar, alleen bij kleine kinderen kan dat een gevaar vormen. Bij de meeste mensen zullen de ingrediënten van de kauwgum worden afgebroken. En de ingrediënten die niet afgebroken kunnen worden, die verdwijnen uit het lichaam door te poepen. Geen zorgen als je per ongeluk een kauwgumpje doorslikt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.