Mobiele website of een App?

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Een vraag die we vaak van onze klanten horen is of ze een app, een mobiele website of beide moeten laten ontwikkelen. Het antwoord op deze vraag verschilt per situatie en hangt af van de wensen van de klant. We leggen uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

Mobiele websites en apps vertonen overeenkomsten en verschillen. Om een beeld te schetsen zetten we deze naast elkaar om te bepalen welke het meest geschikt is voor uw behoeften. Dit zal afhangen van een aantal factoren, beschikbare budget, vereiste functionaliteiten en vergeet vooral uw doelgroep niet.

Wat is het verschil tussen een App en een mobiele website?

Voordat u de voordelen van een mobiele website en een app kunt evalueren is het belangrijk om te begrijpen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze twee. Zowel apps als mobiele websites zijn gemaakt om benaderd te worden via mobiele apparaten zoals de iPhone en Android toestellen. Hieronder vallen ook tablets waarvan de iPad en de Samsung Galaxy Tab een van de bekendste zijn.

Mobiele websites

Mobiele websites worden net als gewone webpagina’s gemaakt in HTML en vormgegeven met CSS. Mobiele pagina’s linken net als normale pagina’s naar elkaar toe en vereisen een internetverbinding voor toegang. Een gebruiker moet dus over een wifi of 3G-verbinding beschikken om een mobiele website te kunnen bekijken.

Zoals elke website, kunnen mobiele websites tekst, foto’s en video’s tonen. Ze kunnen ook toegang krijgen tot specifieke functies zoals om een telefoonnummer te kiezen (click-to-call), GPS of gebruik maken van de hardware kenmerken zoals de camera op de smartphone.

Apps

Apps zijn toepassingen die de gebruikers moeten downloaden en installeren op hun mobiele apparaat. Gebruikers bezoeken speciale online App winkels zoals de Apple’s App Store, Android Play Store van Google of deWindows Store om apps te downloaden. In deze winkels kunnen gebruikers ook reviews schrijven en apps beoordelen.

Een app kan inhoud en data van het internet ophalen, op vergelijkbare wijze als een website, of het kan de content offline beschikbaar maken, zodat deze kan worden geopend zonder een internetverbinding.

Wat is beter? Een app of een mobiele website?

Wanneer u moet kiezen tussen een een mobiele website of een app zal de keuze vooral afhangen van het einddoel. Als u een interactief spel wilt laten ontwikkelen, dan is de keuze voor een app snel gemaakt. Maar als u de inhoud van uw normale website toegankelijker wilt maken voor uw bezoekers met mobiele apparaten, dan is een mobiele website de beste optie. In sommige gevallen kunt u zowel een mobiele website als een app inzetten voor uw doel.

Voordelen van een App

Als u een van de volgende functionaliteiten nodig heeft, dan  is een app de juiste keuze voor u:

Games – Voor interactieve spellen zoals het populaire Angry Birds is een app in de meeste gevallen de juiste keuze. Met de krachtige smartphones van tegenwoordig is het mobiel gamen op zakformaat van ongekende kwaliteit. Steeds meer apps die naast dat ze handig zijn ook zorgen voor prima vermaak.

Complexe calculaties – Taken die veel processorkracht vereisen kunnen het beste in een app ontwikkeld worden. Door de programmeren met de juiste programmeertaal worden de functies aangesproken. Zo wordt de maximale kracht van de hardware gebruikt om complexe situaties eenvoudig te maken.

Smartphone hardware – Mobiele browsers worden steeds beter in de toegang tot bepaalde mobiel specifieke functionaliteit. Zoals click-to-call, SMS en GPS. Als je meer dan dat wilt, zoals bijvoorbeeld toegang tot de camera of de kompas, dan biedt het ontwikkelen van een app de beste opties.

Offline gebruik – Voor een mobiele website is een internetverbinding een van de vereisten. Apps hebben daarentegen het voordeel dat ze ook offline gebruikt kunnen worden. Dit maakt apps de ideale oplossing. Ook als de ontvangst met het mobiele internet te wensen overlaat.

Marketing – Apps zijn hot en dit zorgt er vaak voor dat ze speciale media-aandacht krijgen. Er zijn honderden websites die nieuwe apps uitgebreid testen en beoordelen. Dit zorgt ervoor dat het product en de diensten betere bekendheid krijgt.

Financieel – Een ander voordeel van een app is dat je hier ook geld aan kunt verdienen. Als uitgever van de app heeft u de keuze om hier geld voor te vragen of deze gratis beschikbaar te maken. Daarnaast is het mogelijk om advertenties te plaatsen binnen de app om inkomsten te genereren.

Snelheid  – Omdat een app met native code geschreven wordt werkt deze veel sneller dan mobiele websites. Ook overgangseffecten werken veel soepeler wat de gebruikerservaring ten goede komt. Een native app biedt in verhouding tot een mobiele app de beste beleving en positieve ervaring.

Voordelen van een mobiele website

Het grootste voordeel van een mobiele website is dat het sneller in te zetten is en dat het tegelijkertijd op meerdere platformen beschikbaar komt. Een mobiele website wordt vaak ingezet om de inhoud van de reguliere website toegankelijker te maken voor bezoekers met een mobiele telefoon of tablet. Hierdoor is het relatief goedkoper om op meerder platformen aanwezig te zijn maar zijn er wel beperkingen tot de mogelijkheden.

Conclusie

Zoals gezegd zal het per situatie verschillen of er een app of een mobiele website ontwikkelt moet worden. Vaak moet er eerst goed vooronderzoek worden gedaan voordat er een beslissing kan worden genomen. Hierbij moet er goed gekeken worden naar het doel en ook met de doelgroep zal rekening moeten worden gehouden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.