Omvormers voor zonnepanelen

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

De laatste jaren is het aantal zonnepanelen dat we in het straatbeeld tegenkomen in rap tempo toegenomen. Dat is niet voor niets; het is een ideale manier om je steentje bij te dragen aan een beter milieu en tegelijkertijd te besparen op de kosten van je energierekening. Waar de meesten niet meteen bij stilstaan is dat er een omvormer nodig is om de door de zonnepanelen opgewekte stroom ook bruikbaar te maken voor in huis.

Wat doet een omvormer?

De stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt is gelijkstroom, terwijl de stroom die in huis gebruikt wordt wisselstroom is. Dit is de reden dat er een omvormer nodig is; deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De omvormers kunnen in twee categorieën ingedeeld worden: de netgekoppelde omvormers en de stand-alone omvormers. Voor de meeste situaties geldt dat de netgekoppelde omvormer van toepassing zal zijn. Deze wordt namelijk op het stroomnet van de woning aangesloten. Dit is bij stand-alone omvormers niet het geval. Dit is bedoeld voor situaties die geheel op zichzelf staan. Er kan hierdoor niet gesaldeerd worden (stroom terug verkopen aan de energieleverancier) en er kunnen slechts 5 zonnepanelen op aangesloten worden.

Typen omvormers

Afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen op het dak, het beschikbare oppervlak en de schaduwval, zijn er verschillende typen omvormers die het best geschikt zijn. De drie meest voorkomende omvormers zijn:

  • String-omvormer
  • String-omvormer met Power Optimizer
  • Micro-omvormer

De string-omvormer is de voordeligste en komt mede daardoor het vaakst voor. Hierbij worden minimaal 5 panelen aan elkaar gekoppeld via een kabel en deze worden met de omvormer verbonden. Hierdoor is minimale bekabeling nodig wat het voordeliger maakt en minder gevoelig voor problemen. Het nadeel hiervan is dat het rendement van de zonnepanelen in serie wordt gemeten, wat inhoudt dat het wordt gemeten aan de hand van het slechts presterende zonnepaneel. De omvormer stelt zich hierop af. Als er dus bijvoorbeeld schaduw op een paneel valt, is deze optie niet de beste.

Het voorgaande probleem kan ondervangen worden met de tweede genoemde optie. Een Power Optimizer wordt dan op ieder paneel geplaatst en hierdoor wordt de energieopbrengst per paneel geoptimaliseerd waardoor de andere panelen geen last ondervinden van één slecht presterend paneel.

De micro-omvormer wordt gebruikt per zonnepaneel of eventueel per paar. Hierdoor is er dus geen centrale omvormer meer nodig die in of aan het huis hangt. Dit is een goede oplossing wanneer het maar om een paar zonnepanelen gaat of wanneer deze ver van elkaar af liggen. Eveneens worden hier andere panelen niet benadeeld als er een paneel minder rendement levert.