Onderstellen voor afkortzagen

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Afkortzaag met onderstelEen afkortzaagmachine wordt door veel klussers op een werkbank geplaats. Voor de wat creatieve klussers onder ons zie je vaak al mooie uitvindingen. Tafelbladen met een inham zodat het oppervlakteblad van de afkortzaag de gelijke hoogte heeft van het tafelblad. Een andere oplossing is het opzoek gaan naar afkortzagen met een onderstel. In sommige gevallen wordt deze standaard meegeleverd, maar over het algemeen moet je deze los bijbestellen. Om voordelig uit te zijn kun je dit beter in één keer doen. Grote kans dat er een combikorting aan verbonden is. De drie onderstellen die beschikbaar zijn voor een afkortzaag worden hieronder verder toegelicht.

Uitschuifbaar onderstel

Een onderstel wat echt kan worden aangeraden voor klussers is een uitschuifbaar onderstel. Een goed voorbeeld van zo’n onderstel is de Bosch PTA 2400. De kracht van het onderstel zit hem in het ondersteunen van lange balken of planken. In het midden kan op de staanders de afkortzaag worden bevestigd. De uitstekende steunders aan beide zijden vangen het gewicht van de lange balken op. Bij het opruimen kun je de poten inklappen en de steunders om deze vervolgens compact op te bergen in de werkplaats. Het op en af klikken van een zaagmachine gaat gemakkelijk en snel. Veel merken hebben dit onderstel universeel gemaakt, zodat die ook geschikt is voor tafelzagen.

Onderstel op wielen

Wanneer je beschikt over een statisch onderstel kan het soms lastig zijn om deze te verplaatsen. Je tilt niet zo even de gehele machine met onderstel op naar een andere plek. Een onderstel op wielen kan hiervoor een goede uitkomst zijn. Vaak zitten er aan de twee voorstel poten wielen bevestigd. Bij het inklappen kan de machine als een soort trolley worden verreden naar een andere plek. Handig wanneer je bijvoorbeeld snel buiten aan de gang wilt of je snel moet verkassen van de ene naar andere ruimte. Merken die over een onderstel met wielen beschikken zijn Makita, Bosch, DeWalt en Metabo.

Statisch onderstel

De meest voordelige oplossing is een statisch onderstel. Dit wil betekenen dat dit onderstel niet inklapbaar is, maar alleen bedoeld is voor een vaste locatie en juiste werkhoogte. Deze onderstellen kun je het beste op één vaste plek in de werkplaats plaatsen. Veel klussers gebruiken als alternatief hun eigen werkbank als juiste werkhoogte. Maar dit is geheel afhankelijk van de beschikbare ruimte en de werkzaamheden die je uitvoert tijdens het klussen. Ook is een vast onderstel een stuk sterker dan één die inklapbaar is. Einhell heeft bijvoorbeeld de  Einhell E-stand Universeel onderstel.

Inklapbaar onderstel

Het is niet altijd makkelijk om een statisch onderstel ergens te plaatsen waar die niet in de weg staat. Gelukkig zijn er ook veel onderstellen voor afkortzagen verkrijgbaar die wel inklapbaar zijn. Handig wanneer je op klus gaat en je even achter in het busje het onderstel wilt inklappen. Bij aankomst kun je het onderstel uitklappen en de zaagmachine bevestigen. Ditzelfde geldt voor werkzaamheden aan huis. Wil je met de zaagmachine op de werkbank werken of plaats je hem liever op het inklapbare onderstel? Beide is mogelijk.