Oud IJzer Prijs

Op zoek naar Oud IJzer prijs? Op deze website vind je de meest actuele dagprijs van oud ijzer. Daarnaast vind je meer informatie over verschillende soorten metaal en hoe je je oud ijzer kunt aanleveren bij de oud ijzer handelaar.

Oud ijzer handel

Wist je dat er wereldwijd een levendige handel is in schroot? Je kunt veel geld ontvangen voor schroot die je kwijt wilt. Bij schroot maken we onderscheid tussen erroschroot dat voornamelijk bestaat uit ijzer en non-ferroschroot, dat bestaat uit metalen zoals koper, aluminium, zink, lood en tin. Verder behoren roestvast staal, messing en vele andere legeringen ook tot het non-ferroschroot.

De prijs van oud ijzer varieert nogal en hangt o.a. af van de economie en de locatie waar u het wilt verkopen. Ook verschilt de prijs van oud ijzer per handelaar. Daarom is het verstandig om meerdere schroothandelaars te benaderen.

Oud ijzer prijzen

Hieronder vind je een tabel met gebruikelijke oud ijzer prijzen. De werkelijke prijzen kunnen zoals gezegd afwijken van wat hier vermeld staat.

Soort Prijs per kilo
Oud ijzer € 0,16 / kg
Oud koper € 4,40 / kg
Oud geel koper / messing € 3,15 / kg
Oud aluminium € 0,80 / kg
Oud lood € 1,05 / kg
Oud zink € 0,85 / kg

Waar is de prijs van afhankelijk

Oud Ijzer Prijs
De prijs van oud ijzer is afhankelijk van een aantal factoren. We kunnen oud ijzer onderverdelen in drie groepen, te weten:

 • goedkope metalen zoals ijzer en tin
 • gemiddelde metalen zoals zink, aluminium en lood
 • en dure metalen zoals koper, nikkel, kobalt, chroom en wolfraam

Het geld dat je ontvangt voor oud ijzer is dus afhankelijk van het soort metaal. Daarnaast is de prijs afhankelijk van:

 • Hoeveelheid oud ijzer
 • Soort oud ijzer
 • Conditie van oud ijzer (vervuild of schoon)

Waarom zou je oud ijzer inleveren?

Naast dat je geld ontvangt voor oud ijzer, is het inleveren van ervan ook goed voor het milieu, het wordt immers recycled.

Meer informatie over Oud IJzer

Schroot bestaat uit recyclebare materialen overgebleven van product productie en consumptie, zoals onderdelen van voertuigen, bouwmaterialen, en overtollige materialen. In tegenstelling tot afval, heeft schroot monetaire waarde, met name teruggewonnen metalen en niet-metalen materialen worden ook teruggewonnen voor hergebruik.

Schroot komt voor zowel in het bedrijfsleven als in woonomgevingen. Schroot wordt vaak meegenomen naar een sloperij (ook bekend als werf, een schroothoop, of autokerkhof), waar het wordt verwerkt voor later smelten tot nieuwe producten. Veel sloopbedrijven verkopen ook bulk metalen (roestvrij staal, enz.) Door het gewicht vaak tegen veel lagere prijzen dan de detailhandel van soortgelijke stukken.

Slopen is een hands- en arbeidsintensiefwerk. Uit elkaar halen en het scheiden van metalen is belangrijk voor het verdienen van meer geld aan schroot, waarbij het gebruik van een magneet om ferro en non-ferro materialen te bepalen, iets dat recyclers kan helpen meer geld op hun metaal recycling te verdienen. Wanneer een magneet kleeft aan het metaal, gat het om een ijzerhoudend materiaal, zoals staal of ijzer. Dit is meestal een goedkoper product dat wordt gerecycled maar meestal wordt het ook gerecycled in grotere hoeveelheden duizenden kilos. Non-ferro metalen zoals koper, aluminium, koper, en roestvrij staal kleven niet vast aan een magneet. Deze items zijn duurdere grondstoffen voor metaalrecycling en zijn belangrijk om te scheiden wanneer ze recyclen. De prijzen van non-ferrometalen hebben ook de neiging om meer te fluctueren dan ferrometalen waardoor het belangrijk is voor recyclers aandacht te besteden aan deze bronnen en de totale markt.

Veel gespecialiseerde instrumenten die gebruikt worden in sloopbedrijven zijn gevaarlijk, zoals de krokodillenschaar die metaal snijdt met behulp van hydraulische kracht.

Voordelen van recycling

Volgens onderzoek uitgevoerd door het Amerikaanse Environmental Protection Agency, kan gerecycled schroot heel gunstig zijn voor het milieu. Het gebruik van gerecycleerd schroot in plaats van ijzererts kan het volgende opleveren:

 • 75% besparing op energie.
 • 90% besparing op grondstoffen.
 • 86% vermindering van de luchtverontreiniging.
 • 40% vermindering van het watergebruik.
 • 76% vermindering van de watervervuiling.
 • 97% reductie in de mijnbouw afval.

Elke ton nieuw staal uit staalschroot bespaart:

 • 1115 kg ijzererts.
 • 625 kg kolen.
 • 53 kg kalksteen.

Energiebesparing van andere metalen zijn onder andere:

 • Aluminium besparing van 95% energie.
 • Koper besparing van 85% energie.
 • Lood besparing van 65% energie.
 • Zink besparing van 60% energie.

Metaal recycling industrie [bewerken]
Het metaalrecycling industrie omvat een breed scala van metalen. Steeds vaker zijn gerecyclede metalen restanten van staal, ijzer, lood, aluminium, koper, roestvrij staal en zink. Er zijn twee hoofdcategorieën van metalen: ferro en non-ferro. Metalen die ijzer bevatten, staan bekend als ferro metalen, en metalen zonder ijzer zijn non-ferro.

Voorkomende niet-ijzerhoudende metalen zijn koper, messing, aluminium, zink, magnesium, tin, nikkel en lood.
Non-ferro metalen zijn onder andere edele en exotische metalen.

Edele metalen zijn metalen met een hoge marktwaarde in welke vorm dan ook, zoals goud, zilver en platina groep metalen.
Exotische metalen bevatten zeldzame elementen zoals cobalt, kwik, titaan, wolfram, arsenicum, beryllium, bismut, cerium, cadmium, niobium, indium, gallium, germanium, lithium, selenium, tantalium, tellurium, vanadium en zirkoon. Sommige soorten metalen zijn radioactief. Deze kunnen “van nature voorkomend” zijn of kan worden gevormd als bijproducten van nucleaire reacties. Metalen die zijn blootgesteld aan radioactieve bronnen kunnen ook radioactief worden in omgevingen zoals medische omgevingen, onderzoekslaboratoria of kerncentrales.