Oud Koperprijs

Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 3.3]

Wil je de actuele prijzen van oud koper weten? Op deze pagina vind je oud koperprijs en meer informatie over deze metaalsoort. Veel mensen zijn op zoek naar de actuele koperprijs, vaak omdat ze oud koper thuis hebben en willen weten of ze hier geld aan kunnen verdienen.

Actuele Oud Koperprijs

De actuele prijs van koper is afhankelijk van een aantal factoren. Deze zijn o.a.

  • Soort koper: Je hebt verschillende soorten koper, denk aan geel koper, messing geel koper, handgepeld koper, en rood koper.
  • Gesorteerd of ongesorteerd koper (ongesorteerd koper levert minder op).
  • Vervuild koper levert minder op.

De meest actuele koperprijzen zijn als volgt.

Soort Prijs
Koper Rood € 4,40 /kg
Koper handgepeld € 4,80 /kg
Koper messing geel € 2,65 /kg
Oud koper Licht knip € 4,10 / kg
Kabel Pvc min. 40 procent koper € 1,50 /kg

Wat is Koper

Koper is een scheikundig element met symbool Cu (uit het Latijn: Cuprum) en atoomnummer 29. Het is een zacht, buigzaam en kneedbaar metaal met zeer hoge thermische en elektrische geleidbaarheid. Een vers blootgestelde oppervlak van zuiver koper heeft een rood-oranje kleur. Het wordt gebruikt als een geleider van warmte en elektriciteit, als bouwmateriaal en als bestanddeel van verschillende metaallegeringen, zoals Sterling zilver gebruikt in sieraden, cupronickel gebruikt voor mariene hardware en munten en constantaan gebruikt in rekstroken en thermokoppels voor temperatuurmeting.

Koper wordt gevonden als een zuiver metaal van aard, en dit was de eerste bron van het gebruikte metaal door de mens, ca. 8.000 voor Christus.

In de Romeinse tijd werd koper vooral gewonnen op Cyprus, de oorsprong van de naam van het metaal, van aes сyprium (metaal van Cyprus), later verbasterd tot сuprum, waaruit de woorden koper (Engels), cuivre (Frans), Koper (Nederlands) en Kupfer (Duitse) zijn allemaal afgeleid. De algemeen voorkomende verbindingen zijn koper (II) zouten, die vaak blauw of groen kleuren geven aan deze delfstoffen zoals azurite, malachiet en turkoois, en zijn op grote schaal en historisch gebruikt als pigmenten. Architectonische constructies gebouwd met koper corroderen naar groen verdigris. Koperverbindingen worden ook gebruikt als bacteriostatische middelen, fungiciden en houtconserveringsmiddelen.

Koper is essentieel voor alle levende organismen omdat het een hoofdbestanddeel is van de luchtwegen enzymcomplex cytochroom-c-oxidase. In week- en schaaldieren is koper een bestanddeel van het bloed pigment hemocyanine, vervangen door ijzer gecomplexeerd hemoglobine in vis en andere gewervelde dieren. Bij mensen komt koper voornamelijk voor in de lever, spieren en botten. De volwassen lichaam bevat tussen 1,4 en 2,1 mg koper per kilogram lichaamsgewicht. Vandaar dat een gezonde gewicht 60 kg ongeveer 0,1 g koper bevat. Maar deze kleine hoeveelheid is noodzakelijk om het algehele welzijn van de mens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.