Overstappen op Ubuntu (Linux)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Dit is een artikel bedoeld voor mensen die meer willen weten over Ubuntu en hoe ze eventueel kunnen overstappen. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord over Linux (anders was je dit artikel ook niet aan het lezen), het is een gratis en vrije alternatief voor Microsoft Windows. Volgens meeste experts is het ook nog eens veiliger om te gebruiken. Dus laten we beginnen en meer leren over Ubuntu en Linux.

Wat is Linux

Omdat er al veel artikelen te vinden zijn over wat Linux is, zal ik het kort houden.

Linux is een besturingssysteem voor computers. Het zorgt ervoor dat de hardwarecomponenten, printers, etc. en de diverse softwareprogramma’s doen wat u wilt. Niet helemaal bij toeval heeft het veel weg van het professionele besturingssysteem Unix.

Linux is in veel verschillende smaken en varianten te verkrijgen. Veruit de populairste variant is Ubuntu. Over Ubuntu kun je hieronder meer lezen. Overigens is de kans heel groot dat je al Linux gebruikt zonder dat je dit door hebt. Linux vormt de basis voor besturingsystemen zoals Android (Het populaire mobiele besturingssysteem van Google), Bada (TV-besturingssysteem van Samsung), Chrome OS (Laptop besturingsysteem van Google), en zo zijn er nog veel meer andere toepassingen van Linux.

Wat is Ubuntu

Zoals we eerder hebben aangegeven, is Linux beschikbaar in verschillende vormen, zogenaamde “Distros”. Dit zijn complete besturingssytemen die je op je computer kunt installeren. Meestal bevatten ze alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse computergebruik. Denk hierbij aan complete Office suits, Internet-browsers, Media spelers, rekenmachines, en nog veel meer. Daarnaast kun je duizenden gratis programma’s installeren om de functionaliteit van je computer verder uit te breiden. Eigenlijk precies zoals je gewend bent met Windows.

Voor wie is Ubuntu (Linux)?

Eerlijk is eerlijk: Linux is naar mijn mening (nog) niet voor iederen. Als je veel gamed op je computer, dan zul je merken dat niet al je spellen zullen werken op Linux. Daarnaast werken populaire programma’s zoals Photoshop en Microsoft Office niet op het gratis besturingsysteem, hoewel er wel gratis alternatieven beschikbaar zijn. Verder kan het voorkomen dat Linux je hardware niet herkent waardoor het moeilijk wordt om de juiste driver te vinden om het werkend te krijgen.

Wie zou Linux wel kunnen gebruiken? Linux is de laatste jaren steeds beter geworden waardoor het een serieuze concurrent van Windows is geworden. Basis functionaliteit zoals Internetten, Facebooken, video’s bekijken op Youtube of lokaal, muziek luisteren, gamen (er zijn al 1835 games via Steam voor Linux beschikbaar), documenten bewerken, enz… is eenvoudig te doen op dit vrije besturingssysteem. Veel mensen hebben hiermee al genoeg aan Linux op hun computer. Bovendien heb je, indien je niet hele gekke dingen doet, ook geen behoefte aan een virusscanner met Linux. Verder draait het besturingssysteem ook net wat efficienter dan zijn betaalde tegenhanger waardoor het ook sneller werkt op oudere hardware. En als je je ook nog eens bedenkt dat het een gratis besturingsysteem is, is er geen reden voor om het niet te proberen.

Wat heb je nodig voor Linux

Voor Linux heb je niet veel nodig. Je kunt het gratis downloaden en op je USB kopieren of CD/DVD branden. Vervolgens start je je computer op via de media waar je het op hebt gezet, en kun je het besturingssysteem testen zonder het eerst te installeren. Hierdoor kun je ook gelijk zien of Linux je hardware heeft herkent en of je drivers nodig hebt.

Linux op je computer testen

Ben je al overtuigd en wil je Linux graag op je computer testen? Dan kun je dit doen door de onderstaande stappen te volgen. Voor deze handleiding heb je een USB disk van ten minste 4GB nodig. Je hoeft geen backups te maken omdat we niks op de harde schijf zullen installeren. Alles verloopt via de USB schijf.

 • Ga eerst naar http://www.ubuntu.com/download/desktop en download het .iso bestand op je computer.
 • Download 32 bit als je een wat oudere computer hebt en 64 bit versie als je een moderne computer hebt. Als je het niet zeker weet, kun je voor de zekerheid de 32 bit versie downloaden omdat deze ook op 64 bit computers werkt, en andersom niet.
 • Download vervolgens het gratis programma Unetbootin (Download). Met dit programma kun je een opstartbare USB opstartschijf maken.
 • Start het programma en klik onderaan op “Disk image” en kies vervolgens het ISO bestand van Ubuntu dat je eerder hebt gedownload. De overige instellingen kun je laten zoals het is, let wel op dat je de juiste USB schijf hebt geselecteerd.
 • Klik vervolgens op “Ok” om te beginnen met kopieren.
 • Als alles klaar is, is het nu tijd om je computer op te starten vanaf je USB schijf. Het kan zijn dat je hiervoor de BIOS instellingen moet aanpassen om de opstartvolgorde van je computer te wijzigen. Een computer controleert meestal de CD, USB, Netwerk, en Harde Schijf om de opstartschijf te vinden. Zorg er dus voor dat je USB schijf bovenaan de Harde schijf staat.
 • Als je alles goed hebt gedaan, zul je het volgende scherm zien.

  Ubuntu startscherm
  Ubuntu startscherm
 • Kies “Try Ubuntu without installing” en wacht totdat je computer volledig is opgestart. Het kan ook zijn dat je een ander scherm ziet met de tekst “Try Ubuntu”, in dat geval kies je dat.
 • Gefeleciteerd! Je bevindt je nu in een volledige Ubuntu-desktop omgeving met alle programma’s tot je beschikking.

  Ubuntu desktop
  Ubuntu desktop omgeving
 • Kijk gerust rond en probeer een aantal programma’s te starten. Firefox is standaard geinstalleerd dus je kunt al gelijk Facebook op.
 • Maak je gebruik van een draadloze verbinding? Klik dan op het netwerk icoontje rechtsboven om verbinding te maken met je draadloze netwerk. Kun je ook gelijk zien of je draadloze kaart ondersteund wordt door Ubuntu.

  Ubuntu draadloos internet
  Ubuntu draadloze instellingen

In een volgend artikel zullen we uitleggen hoe je Linux op je computer kunt installeren. Mocht je vragen hebben, stel deze dan gerust door een reactie te plaatsen.