Reis met je eigen doelgroep

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Campings voor gezinnen en groepreizen voor ouderen. We kennen de doelgroepen en hun bestemmingen. Maar de laatste jaren komen er steeds meer groepen bij die ook het gezelschap willen ontmoeten dat past bij hun eigen voorkeuren, leeftijd en hobbies. Misschien behoor je ook wel tot de doelgroep die denkt dat er geen passend reisgezelschap is. Wedden dat ze wel bestaan?

De ouderenreisjes kennen we al jaren. Maar dat ze niet alleen meer met rollators in een touringcar naar Kevelaar gaan, zien we ook. Denk maar aan het tv-programma van Max waarin een compleet gezelschap ‘gezelligerds’ op pad gaan met touringcar, caravans, aardappels en stroopwafels van thuis. Het laat zien dat ouderen niet alleen op pad meer willen met ouderen, maar ook met senioren die ongeveer dezelfde zienswijze hebben en er dezelfde levensstijl op na houden. Hun ervaringen zijn voor de kijkers een leuk inkijkje in hun leefwereld, die anders behoorlijk gesloten blijft.

Er zijn nog creatieve vormen van groepsvorming. Er zijn de laatste tijd steeds meer eigenaren van campings die op die manier denken in doelgroepen. Zo zijn er bij die hun poorten openstellen voor hondenliefhebbers, die dus dan ook alle ruimte krijgen op een camping. Andersom gebeurt het ook. Zij die adverteren dat ze absoluut geen honden toelaten, krijgen dus voornamelijk te maken met mensen die hun vakantie willen doorbrengen zonder geblaf en gekwispel. En treft je toch honden aan, dan heb je altijd nog een annuleringsverzekering.

Ook in leeftijdsklassen wordt geexperimenteerd. Natuurlijk, waren al kindvriendelijke campings. Die lijken de laatste jaren nu juiste weer een beetje op hun retour. Helemaal daar aan tegenovergesteld zijn campings die jonge kinderen dan weer in het geheel niet toelaten. Dat kan ook, en het werkt de laatste jaren steeds meer. Niet vroeg opstaan met kinderen, niet rustig houden ‘s nachts en nergens kinderhekjes, kinderbedjes of luiers te bekennen.

Dan is er uiteraard nog de levensstijl die bepaalde groepen er op nahouden, die ze samenbindt. Zo heb je wel misschien de behoefte om op reis te gaan, maar kun je nu eenmaal slecht zonder een sigaret. Geen probleem, met de speciale reizen die rekening houden met rookpauze’s onderweg.

Ook reisbureaus springen graag in op de steeds wijder wordende groep van voorkeuren. Sites springen ook over dit onderwerp dus als paddestoelen uit de grond. Denk aan zeilreizen alleen voor ouderen, reizen voor alleenstaanden met kind(eren) en reizen voor invaliden. Al met al lijkt de trend gezet: reizen bevalt beter in herkenbaar gezelschap. Wie weet wat je er aan overhoudt na de vakantie.