Superfoods

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Superfood is een marketing term die wordt gebruikt om voedingsmiddelen met vermeende voordelen voor de gezondheid te beschrijven. De superfood term is niet een term die gemeenschappelijk gebruikt wordt door diëtisten en voedingswetenschappers, van wie velen betwisten dat bepaalde voedingsmiddelen de voordelen hebben voor de gezondheid.

Definitie van Superfoods

De Macmillan woordenboek definieert ‘superfood’ als voedsel dat wordt beschouwd als zeer goed voor je gezondheid en dat kan zelfs helpen een aantal medische aandoeningen te bestrijden. Superfood is een voedingswaarde rijke voedsel dat als bijzonder gunstig voor de gezondheid en het welzijn wordt beschouwd.

Volgens sommige groepen is de term superfood eigenlijk gewoon een marketing tool, met weinig wetenschappelijke basis om het te dekken. Een niet-medische term populair in de media om te verwijzen naar voedsel die zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft zoals het verminderen van iemands risico voor ziektes of het verbeterende aspect van fysieke en emotionele gezondheid. Zogenaamde superfoods hebben een ongewoon hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen of andere nutriënten.

Superfoods voedsel voorbeelden

Veel recente lijsten van superfoods bevatten gemeenschappelijke voedsel keuzes waarvan de voedingswaarde al lang erkend is als uitzonderlijk hoog. Voorbeelden van deze zijn bessen, noten en zaden in het algemeen, donkergroene groenten (zoals spinazie, boerenkool, boerenkool, snijbiet, spruitjes en broccoli), citrusvruchten, vette vis zoals zalm, makreel en sardines, groenten met heldere, donkere, of intense kleuren (zoals bieten en zoete aardappelen), veel peulvruchten (pinda’s, linzen, bonen), en volkoren granen.

Misschien wel de meest genoemde superfood groep, bessen, blijven onder vooronderzoek en zijn nog niet zeker van het verstrekken van voordelen voor de gezondheid. In het bijzonder, bosbessen, als een populaire superfood bijvoorbeeld, zijn niet bijzonder voedzaam, met middelzware drie essentiële voedingsstoffen: vitamine C, vitamine K en mangaan. Een voedingsmiddel zoals spinazie of boerenkool daarentegen bevat veel voedingsstoffen.

Superfoods bessen
Bessen worden vaak genoemd als genaamde Superfoods.

Potentiële gevolgen voor de gezondheid

Cancer Research UK geeft aan dat supervoedingsmiddelen vaak gepromoot worden als voedsel met een vermogen om ziekten te voorkomen of te genezen, waaronder kanker; ze waarschuwen, je moet niet vertrouwen op de zogenaamde ‘superfoods’ om het risico op kanker te verminderen. Ze kunnen geen vervanging voor een algemeen gezonde en evenwichtige voeding bieden. Mogelijke voordelen en de effecten van voedsel op gezondheid beschreven als superfoods zijn vaak betwist of niet ondersteund door wetenschappelijke studies.

Kritiek op Superfoods

Veel diëtisten zeggen dat het woord ‘superfood’ gewoon een marketing term is. Experts waarschuwen dat het zelfs schadelijk kan zijn wanneer toegepast op voedingsmiddelen die nadelen hebben. Bijvoorbeeld, sommige zeewieren worden bejubeld als superfoods bevatten natuurlijke gifstoffen die worden verondersteld door sommigen om het risico van kanker en leverschade verhogen. De voedselveiligheid organisatie Voedingscentrum, presenteert een aantal gezondheidsclaims die marketeers gebruiken in het verkopen van vele zogenaamde superfoods zoals als goji bessen, hennepzaad, chia zaden, en tarwegras en merkt op dat dergelijke claims niet wetenschappelijk zijn bewezen. De organisatie waarschuwt dat mensen die gaan tot het uiterste in hun overtuiging en consumeren van grote hoeveelheden van bepaalde superfoods eindigen met een aangetast, eenzijdig dieet.

Bronnen en credits

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/superfoods.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/Superfood
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer/food-controversies

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.