Tips voor beginnende gitaristen

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Beginnende gitaristWat heb je nou als beginnende gitarist nodig om gitaar te kunnen spelen? Deze vraag is niet èèn twee drie beantwoord, want elke gitarist heeft zo zijn eigen behoeften. Zo zal je eerst moeten weten voor welke muziekstijl je kiest. Rock, pop, jazz noem het maar op. Dit is namelijk belangrijk, want op basis van de muziekstijl kiest de gitarist zijn/haar gitaar.

Wat is een goede beginners gitaar?

Wanneer je voor het eerst een gitaar koopt kun je met een aantal dingen rekening houden. Denk hierbij aan de soort gitaar. Akoestisch of toch elektrisch? In de meeste gevallen is het verstandig om eerst het gitaarspel te leren op een akoestische gitaar. Dit heeft onder andere te maken met de prijs en moeilijkheidsgraad. Als je een elektrische gitaar koopt is het bijna noodzakelijk om ook een gitaarversterker te kopen, omdat anders het geluid te zacht klinkt.

Ook zijn er weer meerdere soorten akoestische gitaren. Denk hierbij aan de klassieke gitaren (Spaanse gitaren) en western gitaren. Een klassieke gitaar heeft nylon snaren en een western gitaar stalen. Voor beginnende gitaristen is het meestal fijn om met nylon snaren te spelen, omdat dit minder pijn doet aan de vingers. Toch een western gitaar? Koop er dan ook gelijk een plectrum (driehoekig stukje plastic) bij. Dit zorgt er namelijk voor dat je de snaren niet met je vingers hoeft aan te raken en je kunt ook beter specifieke snaren aanslaan.

Waarom geen tweedehands gitaar?

Als beginner is het misschien verleidelijk om meteen te kiezen voor een splinter nieuwe gitaar. Maar is dit wel echt nodig? In principe niet, want op een tweedehands gitaar kun je het gitaarspel ook prima leren. Je betaalt immers minder en de meeste tweedehands gitaren verkeren ook nog eens in goede staat. Bij het kopen van een tweedehands gitaar moet je wel goed letten op de gitaarhals. Als deze krom is kun je de gitaar namelijk helemaal niet gebruiken.