Tips voor beginnende kunstschilders

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Wil je beginnen met schilderen? Dan kunnen een aantal tips vast goed van pas komen. Denk hierbij aan tips om te beginnen op een leeg schildersdoek, verdunnen van verf en het mengen van kleuren. Voordat je aan deze tips begint is het wel belangrijk om te weten, welke schildersmaterialen je allemaal nodig hebt. Zo heb je minimaal verf, penselen en een ondergrond (schildersdoek- of papier) nodig om te kunnen beginnen. Mocht je het schilderen echt leuk gaan vinden, dan kun je altijd nog overwegen om ook andere materialen te kopen. Denk hierbij aan een schildersezel waarop je het doek kunt neerzetten en een palet voor de verf.

Beginnen op een leeg schildersdoek

Wanneer je alle schildersmaterialen hebt verzameld kun je beginnen met schilderen. Hiervoor bepaal je eerst het te schilderen onderwerp (bijvoorbeeld een foto). Daarna ga je met een schilderspotlood of houtskool een schets maken op het doek. Dit wordt de compositie van je schilderij. Wanneer je de schets hebt gemaakt ga je met een wat donkere kleur de achtergrond verven. In dit geval verf je het gehele doek. Is het doek van een achtergrondkleur voorzien? Dan is het tijd om met een andere kleur de grote lijnen op het doek te gaan schilderen (eerste niveau). Breng nog meer kleur aan op het doek en schilder de details. Ben je klaar met schilderen en tevreden over het resultaat? Dan is het tijd om rechtsonder in het schilderij je handtekening te zetten.

Verf verdunnen

Het verdunnen van verf is per verfsoort verschillend. Zo zijn acrylverf en aquarel verfsoorten op waterbasis. Dit betekent dat je deze verven eenvoudig kunt verdunnen met water. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet meteen een grote hoeveelheid verf in één keer gaat verdunnen. Wanneer je dit wel doet is de kans namelijk groot dat er veel verf overblijft na het schilderen. Doe daarom een beetje verf in een kommetje en voeg al roerende steeds iets water toe. Wanneer de verf de juiste textuur heeft kun je het gebruiken op het doek. Wanneer je schildert met olieverf kun je geen water gebruiken, maar bijvoorbeeld terpentine.

Kleuren mengen

Op zoek naar een bepaalde kleur verf? Dan kun je deze kopen of gewoon zelf mengen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je enige kennis hebt opgedaan over het kleuren mengen. Zo kun je met alleen de primaire kleuren (rood, geel en blauw) elke wensbare kleur creëren. Voor de exacte verhoudingen en combinaties kun je het beste een boek aanschaffen over het mengen van kleuren. Daarnaast vind je op het internet ook voldoende informatie om te kunnen experimenteren met diverse kleuren.