Uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

In sommige gevallen is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te kopen. Indien dat mogelijk is, dan komt de uitvaartverzekering te vervallen en er hoeft geen premie meer betaald te worden. De afkoopwaarde wordt berekend door de verzekeraar en indien van toepassing wordt er een bedrag overgemaakt op uw bankrekening. Mocht het zo zijn dat u nog geen andere uitvaartverzekering hebt afgesloten, dan wordt er ook niets uitgekeerd wanneer u komt de overlijden. Pas dus op, want u bent in dat geval onverzekerd. Nabestaanden krijgen geen uitvaartkosten meer vergoed wanneer u komt te overlijden.

Polisvoorwaarden

U kunt in de polisvoorwaarden van uw polis zien of uw uitvaartverzekering wel of niet afkoopbaar is. Indien dit het geval is dan staat vermeld onder welke voorwaarden dit mogelijk is. Het afkopen van een uitvaartverzekering is meestal alleen mogelijk bij een kapitaal uitvaartverzekering waarbij geld wordt uitgekeerd. Een natura uitvaartverzekering kan in de meeste gevallen niet worden afgekocht, omdat het hier gaat om producten en diensten zoals een begrafeniskist en uitvaartverzorging. Het kan zijn dat het bij een verzekeraar mogelijk is een natura uitvaartverzekering af te kopen indien de verzekerde permanent verhuist naar het buitenland en waarbij de verzekering vanwege het acceptatiebeleid dat van toepassing is bij de verzekeraar niet voorgezet wordt. Een voorbeeld waarbij de verzekeraar de uitvaartverzekering niet zal willen laten doorlopen is wanneer u gaat verhuizen naar een land waar het oorlog is, het risico op overlijden is in dat geval namelijk hoger.

Neem eerst contact op met uw verzekeraar alvorens u opzegt

Het is verstandig eerst contact op te nemen met uw uitvaartverzekeraar, alvorens u uw uitvaartverzekering stopt. Dit omdat u zodoende kunt informeren naar of het mogelijk is om uw uitvaartverzekering af te kopen (extra controle polisvoorwaarden) en hoeveel premie u eventueel terugkrijgt.

Voorbeelden van verzekeraars waarbij het afkopen van een uitvaartverzekering mogelijk is

Monuta
Uitvaartverzekeraar Monuta staat het sinds 1 juli 2014 toe om naturaverzekeringen af te kopen. Dit is ook van toepassing op geldverzekeringen met een naturaclausule.

Yarden
Bij Yarden dient u minimaal 3 jaar verzekerd geweest te zijn en er dient 3 jaar premie betaald te zijn om een kapitaal uitvaartverzekering af te kunnen kopen. Een gedeeltelijke afkoop is niet mogelijk. Mocht de verzekerde niet aan deze twee voorwaarden voldoen dan is het wel mogelijk om de verzekering te beëindigen, maar er wordt geen geld uitgekeerd, omdat er geen waarde is opgebouwd.

DELA
Bij de DELA kunnen uitvaartverzekeringen afgesloten voor 1 maart 2015 niet afgekocht worden (artikel 13 van de Algemene voorwaarden). De verzekering blijft lopen totdat u overlijdt. Het opzeggen van een uitvaartverzekering is wel mogelijk. Hierbij stopt uw verzekering en betaalt u geen premie meer. DELA zal vervolgens de waarde van de verzekering bepalen. Deze waarde bestaat uit de poliswaarde minus 250 euro kosten. Indien de polis gedeeltelijk is stopgezet is dit 125 euro. Indien de waarde 100 euro of hoger is zal dit bedrag door de DELA in het DELA Depositofonds worden gestopt. Over dit bedrag ontvangt u rente. Het bedrag komt vrij indien u komt te overlijden. Nabestaanden kunnen hiermee een deel van de uitvaart betalen.

Lage actuele waarde

Indien u uw uitvaartverzekering gaat afkopen kunt u te maken krijgen met een lage actuele waarde. Dit komt omdat de afkoopwaarde meestal lager is dan het verzekerde bedrag. Het kan zelfs zijn dat deze ook minder is dan de ingelegde premie. De verzekeringsmaatschappij zal namelijk de kosten aftrekken van het bedrag dat u toekomt.

Berekening afkoopwaarde

De afkoopwaarde van de uitvaartverzekering wordt berekend door de verzekeraar. Deze afkoopwaarde is de actuele waarde van de verzekering, oftewel het bedrag dat de verzekering vandaag waard is. De waarde is afhankelijk van de betaalde premie en het eventuele rendement minus de kosten van de verzekeraar. De hoogte van de afkoopwaarde is gelieerd aan het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering, de periode dat er premie is betaald door de verzekerde en wat de kosten zijn van de verzekeraar. Indien er sprake is van achterstand in de betaling van de premies, dan zullen deze achterstallige premies en distributiekosten afgehaald worden van het uit te keren bedrag.

Premievrij maken uitvaartverzekering

Het is zonde om een uitvaartverzekering af te kopen indien deze langer dan 5 jaar loopt. U hebt immers vijf jaar lang premie betaald en wanneer u opzegt en u krijgt een bepaald bedrag terug, dan is dit een laag bedrag (afkoopwaarde is altijd lager dan wat u hebt betaald aan premies). U kunt in dat geval beter kiezen voor het premievrij maken van uw uitvaartverzekering. Dat wil zeggen dat u geen premie meer hoeft te betalen. De betaalde premies minus de kosten blijven voor u gereserveerd en deze worden na uw overlijden aan uw nabestaanden uitgekeerd.

Opzegtermijn

Houd bij het opzeggen van een uitvaartverzekering rekening met een opzegtermijn van één of twee maanden. Mocht u net een uitvaartverzekering hebben afgesloten en wilt u deze liever toch opzeggen, dan kan dit meestal binnen 14 dagen nadat de polis is afgegeven. Een verzoek tot het afkopen van een uitvaartverzekering kan door een brief of e-mail te sturen aan uw verzekeraar. Er zijn verzekeraars die een makkelijk online formulier hebben waarop kan worden aangegeven dat de uitvaartverzekering opgezegd moet worden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Centraal Beheer Achmea. Zeg een verzekering in ieder geval altijd wel schriftelijk op!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.