Wat is impotentie?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

impotentieWat is impotentie

Er bestaan een heleboel ziektes en aandoeningen die je gedurende je leven kunt krijgen. Sommigen kunnen dodelijk zijn, andere zijn chronisch of slechts tijdelijk. Door allerlei moeilijke benamingen is het soms moeilijk te weten wat iets precies inhoudt. Wat is impotentie bijvoorbeeld? Impotentie is iets wat alleen mannen kunnen krijgen. Wanneer een man impotent is, betekent dit dat hij niet langer zijn penis (volledig) stijf kan krijgen. Ook is een man impotent wanneer hij niet in staat is om zijn erectie te behouden. Doordat de penis ofwel niet (volledig) stijf wordt, of te kort (volledig) stijf is, wordt penetratie erg moeilijk.

Hoe komt een erectie tot stand?

Om impotentie beter te kunnen begrijpen, is het allereerst van belang te weten hoe een penis is opgebouwd. In de penis bevinden zich in totaal drie cilinders. Deze cilinders lopen over de gehele lengte van de penis en bestaan uit sponsachtig weefsel. Door dit sponsachtige weefsel lopen weer allerlei spiercellen en bloedvaatjes. Wanneer een man een erectie krijgt, stromen de bloedvaatjes in de penis vol met bloed. Hoe voller deze bloedvaatjes, des te stijver en groter is de penis. Er lopen ook allerlei kleine zenuwuitlopers door de penis heen. Wanneer een man seksueel wordt gestimuleerd, worden ook deze zenuwuitlopers geprikkeld. Deze prikkels zorgen ervoor dat de bloedvaatjes zich verder openen en zorgt ervoor dat de spiercellen in de penis zich ontspannen.

Schaam je vooral niet

Als je als man impotent wordt, is dit niet iets om je voor te schamen. Het komt regelmatig voor en is bovendien in de meeste gevallen op te lossen. Wel is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Soms worden de erectieproblemen namelijk veroorzaakt door vaatafwijkingen of zenuwafwijkingen. Deze afwijkingen kunnen mogelijk levensgevaarlijk zijn. Het is dus altijd van belang dat je bij impotentie hulp inschakelt van je huisarts. Deze weet ook welke therapie het beste geschikt voor je is. Zo is de één gebaat bij erectiepillen, terwijl de ander liever gebruik maakt van een erectiepomp. Wanneer het probleem ook psychisch wordt veroorzaakt, kan het zijn dat je huisarts je doorstuurt naar een psycholoog of ontspanningsoefeningen meegeeft (bij onzekerheid/faalangst of stress). Uiteraard kan je huisarts ook altijd meer informatie geven over de vraag: wat is impotentie.