Wat is Passbook en hoe werkt het?

Click to rate this post!
[Total: 17 Average: 2.5]

Passbook is een applicatie van Apple die gebruikers een nieuwe manier biedt om instapkaarten, tickets, cadeaubonnen en klantenkaarten te organiseren op de iPod Touch en iPhone. Met Passbook kun je op basis van locatie, tijd en notificaties de aandacht trekken van klanten in de buurt. Hoewel Passbook dus een app van Apple is zijn er ook mogelijkheden voor Android, Blackberry en Windows Phone.

Wat kan Passbook?

Met Passbook is het mogelijk om via een digitale coupon de aandacht te trekken van klanten. Passbook is een app van Apple en onderdeel van iOS 6 en hoger waar digitale coupons en tickets in worden opgeslagen. Als de gebruiker een coupon in zijn Passbook heeft staan, dan zal deze een notificatie ontvangen van de Passbook app op basis van zijn locatie. Hiermee krijgt de ticket aandacht en kan de code gebruikt worden om gebruik te maken van de betreffende actie. Passbook ondersteunt de volgende streepjescodes:

  • QR-code
  • Aztec-code
  • PDF417
  • Tekst

Coupons bijwerken

Het bijwerken van coupons in Passbook kan heel eenvoudig op afstand. Dit houdt in dat wanneer de coupon eenmaal in Passbook staat, deze automatisch bijgewerkt kan worden naar nieuwe acties. De gebruiker ziet bij het updaten meteen wat de nieuwe aanbieding is zonder dat hij daar wat voor hoeft te doen. Het opnieuw versturen van de coupon is dan niet meer nodig bij klanten die de coupon al in Passbook hebben staan.

Hoe werkt Passbook?

Allereerst moet er een digitaal pasje gemaakt worden met daarin een aantal teksten en eventueel afbeeldingen. Ook kan er een locatie aan gekoppeld worden, bijvoorbeeld van de winkel. Dit Passbook-pasje wordt online gezet en de link hiervan kan verspreid worden via bijvoorbeeld Facebook, website of nieuwsbrief. Klanten kunnen op hun telefoon deze link bezoeken en het pasje zo toevoegen aan hun Passbook. Zodra de telefoon van de gebruiker in de buurt komt van de winkel dan zal Passbook de coupon laten zien. Zo weet de klant van de actie en kan de coupon gebruikt worden. Met het scannen van de code vanaf het scherm van de telefoon wordt er gebruikt gemaakt van de actie.

Hoe maak ik een Passbook-coupon of -ticket?

Het maken van een Passbook-pas begint bij ons systeem Bindd. In ons dashboard kan eenvoudig een pas ontworpen worden met een bepaalde actie of korting. Deze pas kan vervolgens verspreid worden via social media, website of nieuwsbrief.

Begin nu met Bindd of neem contact op.

Wat voor pasjes kunnen in Passbook?

ios-passbook-passes
Passbook heeft pasjes in 5 verschillende soorten stijlen. Voor elke gelegenheid is een pas geschikt om in te delen in Passbook. Ze onderscheiden zich in het gebruik en de manier waarop een push-notificatie wordt gebracht zoals afstand, tijd en locatie of een combinatie hiervan.

Boarding Passes – Een boarding pass is een kaart welke vooral geschikt in het openbaar vervoer zoals een treinkaartje, een vliegticket en andere soorten van transport. Elke pas correspondeert met een reis van A naar B met een specifieke start- en eindpunt.

Coupons – Coupons zijn kortingsbonnen die geschikt zijn voor speciale aanbiedingen en andere kortingen.

Event ticketsEvent tickets zijn zeer geschikt om toegang te krijgen bij evenementen zoals concerten, een film, een toneelstuk of een sportevenement. Voor elk evenement kan een ticket gemaakt worden, voor eenmalig gebruik of een seizoenskaart.

Store card – Een Store card is een kaart voor trouwe klanten die gebruik maken van kortingskaarten, spaarpunten en cadeaubonnen. Het tegoed van de betreffende winkel staat op de pas en kan worden gebruikt om betalingen te verrichten of een korting te ontvangen. Na gebruik van een actie zal het tegoed op de pas worden bijgewerkt.

Generic – Overige generic pasjes zijn alle pasjes die niet in een van de eerdergenoemde stijlen passen. Een voorbeeld van een generic pass is bijvoorbeeld een lidmaatschap van de sportschool of een garderobe ticket om je jas af te halen na de voorstelling.

Wat is het bereik van Passbook?

Passbookstijl Straal Relevantie Voorbeeld
Boarding pass < 1000 meter Datum en locatie Vliegticket / treinkaartje
Coupon < 100 meter Locatie Kortingscode
Event ticket < 1000 meter Datum en locatie Toegangskaartje theatervoorstelling
Generic < 100 meter Datum en locatie Lidmaatschap sportschool
Store card < 100 meter Locatie Loyaliteitskaart

Hoe verspreid ik mijn Passbook-coupon of -ticket?

De beste kanalen om een Passbook coupon en ticket te verspreiden is online via social media, je eigen website, per e-mail of nieuwsbrief en met integratie in je eigen app.

Social media en website – Maak gebruik van Facebook en Twitter om razendsnel Passbook coupons en tickets te verspreiden. Opvallende badges kunnen gebruikt worden op social media en websites om gebruikers te wijzen op de aanwezigheid van Passbook. Met een link naar een coupon of ticket kan op korte termijn heel gericht een specifieke doelgroep aangesproken worden via social media.

E-mail – Het grote voordeel van het versturen van Passbook-coupons via e-mail is de eenvoud. Wanneer de gebruiker de e-mail heeft ontvangen verschijnt er een speciale knop om het pasje aan Passbook toe te voegen (dit werkt alleen in de standaard mailapp op iOS). Dit is een van de makkelijkste manieren om een pasje toe te voegen aan Passbook.

App – Je eigen app gebruiken als kanaal om Passbook onder de aandacht te brengen is een extra functionaliteit naar de gebruikers van de app. Gebruikers blijven via je app goed op de hoogte van de laatste aanbiedingen en kortingen. Integratie met Passbook geeft een leuk extra voor de gebruiker.

Wat heb ik nodig voor Passbook?

Om gebruik te kunnen maken van Passbook moet de gebruiker beschikken over een iPhone of iPod Touch met iOS 6 of hoger. “Passbook” is automatisch beschikbaar voor iedere iPhone- en iPod Touch-gebruiker en kan alle pastypes verzamelen.

Voor Android en andere besturingssystemen zijn apps onofficiële beschikbaar die hetzelfde kunnen als Passbook, zoals Pass2U en PassWallet.

Kassasysteem en barcodescanner voor Passbook

Om Passbook-barcodes te scannen raden we aan om gebruik te maken van onze iPad-app voor Bindd. Eventueel kan ook gebruik gemaakt worden van een optische barcodescanner. Alle barcodeformaten die ondersteunt worden zijn tweedimensionaal. Deze 2d-barcodes werken minder goed op de gebruikelijke laserscanners bij het scannen vanaf een telefoonscherm.

Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een speciale code onderaan de Passbookticket. Deze code kan handmatig in het kassasysteem verwerkt kan worden zonder te hoeven scannen. Hiermee moet wel een extra handeling verricht worden. Het effect van Passbook is hiermee dan al bereikt.

Passbook voor Android

Passbook is door Apple ontwikkeld voor op de iPhone en iPod Touch. Ook voor Androidtoestellen zijn er apps beschikbaar die Passbook ondersteunen. Een van deze apps is Pass2U. Deze leest dezelfde Passbook-coupons als op de iPhone en iPod Touch maar dan ook op Android-toestellen en -tablets.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.