Whatsapp Tips en Tricks

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 2.6]

WhatsApp heeft geen introductie nodig. Het is ’s werelds meest populaire instant messaging service, en we maken er graag gebruik van. Als blijk van waardering voor WhatsApp, hebben we besloten om een lijst van WhatsApp tips en trucs te schrijven.

1. Stop WhatsApp afbeeldingen te zien zijn in uw filmrol

Als je vrienden je ladingen van stomme foto’s sturen op WhatsApp, en je niet wilt dat ze tussen al je prachtige foto’s komen, is het mogelijk om je WhatsApp afbeeldingen te scheiden, zodat ze niet worden weergegeven in je filmrol.

 • Download een file explorer, zoals ES File Explorer
 • Navigeer naar sdcard / WhatsApp / Media
 • Open de map die je niet wilt delen (in dit geval, WhatsApp Images)
 • Tik op de plus-knop aan de onderkant van het scherm
 • Noem de nieuwe map .nomedia

Dit moet ervoor zorgen dat alle media in die map niet meer wordt weergegeven in je filmrol.

2. Whatsapp beveiligen (Android)

Als je graag WhatsApp privé wilt houden, kun je een aantal security apps gebruiken om een wachtwoord voor de app in te stellen. AppLock is een populaire keuze.

Download AppLock (gratis)

3. Media automatisch downloaden uitschakelen

Als je graag je mobiele data wilt besparen, is het misschien de moeite waard om het automatisch downloaden van media in WhatsApp uit te schakelen.

Om dit te doen ga je naar Instellingen> Gegevensgebruik. In dit menu zorg je ervoor dat je het vinkje bij het gebruik van mobiele data en bij roaming uitschakelt.

4. Schakel je WhatsApp chatgeschiedenis tussen telefoons

Een update die Google Drive back-ups mogelijk maakt moet nu zijn uitgerold naar alle gebruikers. Dit is veruit de eenvoudigste methode van het verplaatsen van je chat en media-geschiedenis tussen apparaten.

Echter, als je om welke reden dan ook je WhatsApp geschiedenis wilt verplaatsen naar een nieuw apparaat zonder gebruik te maken van Google Drive, is nog steeds een vrij pijnloze procedure. Alles wat je nodig hebt is een microSD-kaart en een paar minuten tijd. Deze stap geldt alleen voor Android gebruikers. iPhone gebruikers kunnen gebruik maken van iCloud.

 • Plaats de microSD-kaart in het apparaat waar WhatsApp op geinstalleerd staat.
 • In WhatsApp, ga je naar Instellingen> Chats> Chat backup
 • Verwijder de SD-kaart en plaats deze in het andere apparaat
 • Installeer WhatsApp op het andere apparaat
 • WhatsApp moet de back-up op sporen en vraagt je om het te herstellen, dit moet je doen.

5. Hoe WhatsApp op je tablet

Als u op zoek bent naar de WhatsApp-ervaring op een groter scherm te krijgen, kunt u onze handige handleiding over hoe je WhatsApp te krijgen op de tablet te volgen.###

6. WhatsApp op je PC

Verreweg de meest handige manier om toegang tot WhatsApp op uw pc te krijgen is gewoon gebruik te maken van de officiële app voor Windows of Mac OSX. Open het, je wordt gevraagd om een QR-code te scannen.

De WhatsApp PC app fungeert als een spiegel van het mobiele apparaat, wat betekent dat je alleen berichten ontvangt zolang je smartphone is ingeschakeld en aangesloten is op het internet.

7. Download en installeer de nieuwste WhatsApp APK

Dit werkt enkel op Android en je moet eerst gaan naar Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen en zorgen dat het vinkje is aangevinkt.

Ga op je smartphone browser naar de website van WhatsApp of APK Mirror en download de laatste APK (APK Mirror loopt meestal voor op de WhatsApp website). Zodra het bestand is gedownload, open het om de nieuwste WhatsApp APK te installeren.

8. WhatsApp videogesprekken voeren

De toevoeging van videooproepen aan WhatsApp is een langverwachte functionaliteit en het lijkt erop dat het zeer waarschijnlijk binnenkort aankomt. Je kunt onze updates over deze en alternatieve oplossingen die je kunt proberen in de tussentijd hier volgen:

Hoe maak je WhatsApp videogesprekken

9. Gebruik WhatsApp op twee apparaten tegelijk

Jw kunt WhatsApp gemakkelijk gebruiken zonder een SIM-kaart of op twee apparaten op hetzelfde moment gewoon met behulp van de webclient. Maar dit betekent dat je verbonden moet zijn met het internet op het primaire apparaat en verbindingsproblemen zijn niet ongewoon.

De tweede methode is moeilijker, maar ook beter op de lange termijn.

Om dit te doen, moeten beide apparaten die je wilt gebruiken moeten worden geroot. Download en installeer Titanium Backup en gebruik het om een volledige back-up van WhatsApp te maken, met inbegrip van root permissies. Zodra dit is gebeurd, gebruik dan een file manager om te navigeren naar de map die Titanium Backup heeft gemaakt met daarin de drie bestanden die beginnen met com.whatsapp. Kopieer deze map naar het interne geheugen van je tweede apparaat.

Nu, op het tweede apparaat, waar je zojuist de bestanden naar hebt gekopieerd, download en installeer je WhatsApp. Wacht nog even met WhatsApp openen. Ten eerste, download en installeer Titanium Backup root weer. Open Titanium Backup en geef het root rechten. Sluit de waarschuwing en selecteer Back-up / restore. Herstel met behulp van de map WhatsApp die je eerder hebt gekopieerd naar het apparaat.

Je tweede apparaat is nu ingesteld met een kloon van de originele app, dus het is al geverifieerd. Het enige nadeel is dat slechts een van de apparaten meldingen ontvant, degene waarmee je als laatst een bericht hebt verzonden.

10. Ontvang desktop meldingen voor WhatsApp chats

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om Whatsapp notificaties op je PC te ontvangen. Download hier voor de officiele Whatsapp app voor Windows of Mac en activeer het op je computer.

11. Herstel verwijderde WhatsApp berichten

Standaard maakt WhatsApp een back-up van je berichten elke dag om 04:00. Dit betekent dat als je sindsdien berichten hebt verwijderd, maar voor de volgende auto-backup, kun je ze herstellen. Om dit te doen volg je de volgende stappen:

 • Verwijder WhatsApp vanaf je apparaat
 • Download en installeer WhatsApp opnieuw.
 • Vul je telefoonnummer in WhatsApp, dan krijg je de melding dat er een back-up van je chats is gevonden
 • Tik op Herstellen om je verwijderde berichten terug te krijgen

12. Verberg ‘Laatst gezien’, profielfoto, en de status

Als je om een of ander reden vaak met vreemdelingen moet chatten (bijv. in een WhatsApp Buurtpreventie groep), kan het handig zijn om persoonlijke info te verbergen. Je komt terecht in een chatgroep vol vreemden, die ook je status kunnen bekijken en of je berichten aan het lezen bent.

Hier zie je hoe je een betere controle krijgt over wie deze informatie in WhatsApp te zien krijgt:

 • Tik op het pictogram Opties in WhatsApp
 • Ga naar Instellingen > Account > Privacy
 • Ga door de opties Laatst gezien, Profiel foto, en Status, en stel hun zichtbaarheid op ‘Iedereen’, ‘Mijn contacten’ of ‘Niemand’, afhankelijk van hoeveel privacy je wilt

13. Weten wanneer je bent geblokkeerd

Er zijn vier tekenen om erachter te komen of iemand je heeft geblokkeerd op WhatsApp. Elk teken is grotendeels zinloos op zichzelf, maar samen vormen ze een solide reden om te geloven dat je vriend niet je vriend wil zijn.

Let op dat WhatsApp het bewust moeilijk heeft gemaakt om erachter te komen of iemand je heeft geblokkeerd, met het oog op de privacy van gebruikers. Er is altijd een kans dat je paranoïde bent, zelfs wanneer alle vier van de volgende punten van toepassing zijn.

Controleer de ‘laatst gezien’ tijd

De ‘laatst gezien’ tijd van een contactpersson verschijnt in de bovenste balk rechts onder hun naam. Als er geen informatie is over wanneer ze voor het laatst online waren, kan dit een slecht teken zijn. Het hoeft niet te betekenen dat ze je hebben geblokkeerd – het is mogelijk om deze informatie te verbergen zonder iemand te blokkeren. Je contactpersoon hecht misschien veel waarde aan zijn/haar privacy;

Controleer de dubbele vinkjes

Vinkjes zijn WhatsApp zijn manier om ervoor te zorgen dat je weet wat er gaande is aan de andere kant van de lijn.

Het eerste vinkje betekent dat je bericht is verstuurd. Wanneer het tweede verschijnt, is je bericht ontvangen op de telefoon van de ontvanger. Dit betekent niet dat de persoon die het bericht heeft ontvangen het ook heeft gelezen, maar dat het op hun telefoon is aangekomen; wanneer die vinkjes in blauw veranderen, dat is wanneer ze het bericht ook hebben gezien. Als je ziet dat de vinkjes in blauw veranderen, weet je zeker dat je niet bent geblokkeerd.

Als je berichten nooit verder komen dan dat ene, verdrietig grijze vinkje, zou het kunnen betekenen dat je bent geblokkeerd.

Komen je gesprekken wel door?

Een andere indicator dat je vriend(in) een hekel aan je heeft is dat al die wanhopige WhatsApp gesprekken die je voert nooit doorkomen.

Nogmaals, misschien is hun telefoon gebroken, misschien hebben ze hun nummer veranderd, etc, etc, maar als dit waar is en de twee tekenen erboven ook, dan ziet het er in ieder geval niet goed uit.

Is hun foto of profiel veranderd?

Als je merkt dat een contact niet is bijgewerkt of profiel veranderd in een lange periode, of ze hebben dezelfde foto maandenlang, zou dit kunnen betekenen dat ze je hebben geblokkeerd. Of dat ze gewoon nooit hun profiel bijwerken. Misschien is alles in orde.

Laten we een stap verder gaan en controleren vanuit een ander account, wat betekent dat je het profiel bekijkt op de smartphone van een wederzijdse vriend. Als je hier ziet dat je vriend(in) de profielgegevens en/of de foto heeft veranderd, dan moeten we je helaas vertellen dat je vriend(in) je heeft geblokkeerd.

Bonus methode: Vraag je vriend(in)

De laatste en ultieme manier om te weten is om hen te vragen. Als ze ja zeggen, dan hebben ze je geblokkeerd. Als ze een vreselijke excuus hebben, hebben ze je geblokkeerd.

14. Mute vervelend WhatsApp group chats

Het gebeurt wel eens dat je meegesleurd wordt in een groepschat dat we ofwel niet echt willen of waar we gewoon geen meldingen van willen ontvangen.

In plaats van de chat te verlaten, iets wat in sommige gevallen mensen kan krenken, kun je het ontvangen van meldingen van die groep gewoon uitschakelen.

 • In WhatsApp, tikt u op het tabblad Chats
 • Tik op de groep die je wilt dempen
 • Met de groep open, tik op het pictogram Opties in de rechterbovenhoek
 • Tik op Mute, selecteer vervolgens de hoeveelheid tijd dat je de groep wilt dempen. Je kunt ook het vak “Meldingen weergeven” uitvinken, zodat je nooit weer wat hoort van die groep, totdat je anders besluit.

15. Maak een startscherm snelkoppeling voor je favoriete chats (Android)

Heb je bepaalde vrienden met wie je vaak gesprekken voert via Whatsapp? Zo ja, dan kan je een snelkoppeling naar die gesprekken maken, die op je Android-startscherm verschijnt. Dit betekent dat je direct kunt springen in chats met je BFFs en belangrijke groepen.

 • In WhatsApp, tik op het tabblad Chats.
 • Houd het gesprek waarvoor je een sneltoets wilt maken ingedrukt.
 • Wanneer de lijst met opties wordt weergegeven, tik je op “Toevoegen snelkoppeling gesprek”
 • Een snelkoppeling met de profielfoto van je contactpersoon verschijnt nu op je startscherm. Tik erop om meteen te gaan naar de chat.

16. Een widget toevoegen aan je vergrendelingsscherm (Android)

Als je een apparaat hebt met Android KitKat 4.2-4.4 of een aangepaste ROM die lock screen widgets ondersteunt, kun je snel en eenvoudig een aangepaste WhatsApp widget toevoegen aan je vergrendelingsscherm.

Helaas heeft Android 5.0 Lollipop vergrendelscherm widgets gedood en vervangen door heads-up meldingen die ook werken op het vergrendelscherm.

Op een KitKat-apparaat ga je naar Instellingen > Vergrendelscherm en vink je het vakje aan voor aangepaste widgets. Vervolgens sluit je het scherm van je apparaat en vanuit het slot scherm veeg je naar de kant totdat je bij het ‘+’ symbool komt. Tik dat aan WhatsApp en kies uit de lijst.

Als je jw toestel ontgrendeld van het vergrendelscherm met de WhatsApp widget geïnstalleerd, is de volgende keer dat je je vergrendelscherm ontgrendeld, zal de WhatsApp widget verschijnen als de standaard.

Oudere (en nieuwere) versies van Android ondersteunen geen vergrendelscherm-widgets, maar het is nog steeds mogelijk met apps zoals Notifidgets.

Problemen?

Als je problemen hebt met het verkrijgen van de WhatsApp widget met behulp van de hierboven beschreven werkwijze, dan kan je een versie van Android hebben die geen ondersteuning heeft voor vergrendelscherm-widgets – dat is Android 4.2 en lager en Android 5.0 en hoger.

Een manier om dit te omzeilen is om een app te installeren, zoals Nils of WidgetLocker, beide zijn mooie vergrendelscherm widget managers. Je zult waarschijnlijk wel eerst de standaard klok widget moeten verwijderen.

Houd in gedachten dat staat vergrendelscherm-widgets potentieel gevoelige informatie zichtbaar maakt vanaf een vergrendeld apparaat, dus ofwel beslissen zorgvuldig welke apps toegankelijk zijn vanaf de vergrendelscherm, of slechts de widget manager toestaan om meldingen van apps te laten zien die geen gevoelige informatie bevatten.

In recentere versies van Android, waaronder Lollipop en Marshmallow, zijn vergrendelscherm meldingen een standaard onderdeel van het systeem, maar je kunt beheren hoeveel informatie wordt weergegeven op het vergrendelingsscherm.

17. Verander je WhatsApp achtergrond

Met deze eenvoudige trucje kunt je de standaard achtergrond in WhatsApp veranderen. Het is puur een esthetische functie, maar het maakt je gesprekken een stuk mooier.

 • In WhatsApp, tik op de opties knop en tik op Instellingen
 • Tik op Chats
 • Tik Chat Achtergrond
 • Tik WhatsApp om de WhatsApp wallpaper pack te downloaden of documenten, om te kiezen uit je eigen afbeeldingen.
 • Selecteer een afbeelding en tik op Achtergrond instellen

18. De lettergrootte te veranderen

Als je gezichtsvermogen niet optimaal is, kan je de grootte van de tekst veranderen om het nog groter te maken. Of misschien wil je het just verkleinen, zodat je meer van het gesprek kunt zien op één pagina. Hoe dan ook, hier is hoe je het doet.

 • In WhatsApp, tik op de opties (drie puntjes) knop en tik op Instellingen
 • Tik op Chats
 • Tik Tekengrootte
 • Selecteer de gewenste lettergrootte

Op de iPhone doe je dit bij de instellingen van je telefoon. Dit veranderd de lettergrootte niet alleen in Whatsapp, maar in alle ondersteunende apps.

19. Verberg de blauwe vinkjes

Mocht je niet willen dat je contacten weten dat je hun berichten hebt gelezen, dan kun je dit uitzetten. Het is gemakkelijk om ze uit te schakelen, maar weet dat dit zal betekenen dat jij ook niet niet zal zien wanneer jouw contacten je berichten wel of niet hebben gelezen. Ze blijven wel ingeschakeld voor de groep chats.

 • In WhatsApp, tik op de opties (drie puntjes) knop en tik op Instellingen
 • Tik op account
 • Tap Privacy
 • Zet de optie “Lezen ontvangsten” uit

20. Bewaar berichten om ze later snel te bekijken

Als er een bijzonder belangrijke boodschap in een van je chats is en je wil in staat zijn om deze gemakkelijk terug te vinden op een later tijdstip, dan gewoon lang indrukken op het bericht, dan druk je op het ster-icoontje aan de bovenkant van het scherm. Wanneer je het later opnieuw wil bekijken, kun je nu op de drie stippen in de rechterbovenhoek van het venster drukken, en vervolgens op Berichten met een ster.

21. Stuur privé berichten in bulk, BCC-stijl

Privacy op het internet is een moeilijk begrip, maar WhatsApp heeft een aantal functies waarmee je dingen te doen op de down-laag.

Wil je een groepboodschap uit sturen zonder dat iedereen in de groep ziet wie die boodschap nog meer heeft ontvangen, en dan vervolgens elke volgende reactie op het bericht zien? Dat is wat de Broadcast-functie doet, en het gebruik ervan is eenvoudig:

 • Tik op het pictogram Opties in de rechterbovenhoek (drie puntjes)
 • Tik op New broadcast
 • Geef de namen van alle contacten op die je een prive-bericht wilt sturen
 • Tik Creëer, schrijf je bericht en stuur het

22. Gebruik Google Now om berichten te verzenden (Android)

Dit is een bijna hands-free manier om een bericht te sturen via WhatsApp. Ervan uitgaande dat je Google Now hebt ingeschakeld, zeg gewoon, “OK Google”, en dan, “send WhatsApp message to (naam)”. Daarna spreek je gewoon het bericht in dat je wil verzenden en Google zal de rest doen.

23. Maak WhatsApp spraakoproepen

Sinds versie 2.12.19 van WhatsApp is het eenvoudig om telefoongesprekken te maken. Druk gewoon op de telefoon icoon in een niet-groeps-chat-venster, en dat is het.

Het tabblad Gesprekken beschikt ook over een belgeschiedenis. Druk op een oproep om de tijd en duur en verbruikte data te bekijken.

Heb jij ook handige tips? Laat ons weten door een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.