Windows of Mac? Lees hier welke het beste is voor jou

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Er is genoeg op internet te vinden over welk besturingsysteem het beste is en waarom je deze moet gebruiken. Veel van deze artikelen bevatten ook veel nuttige en goed onderbouwde informatie. Maar soms krijg je zoveel informatie over je heen dat je even niet weet wat je moet kiezen. Met dit artikel proberen we een simpele maar wel een goed onderbouwde uitleg geven over de verschillen tussen Windows en macOS. Aan jou om aan de hand hiervan de juiste keuze te maken.

Windows of Mac? Dit zijn de verschillen

Hoewel Windows een besturingssysteem is en verder niks met hardware te maken heeft, is het in geval van een Mac wat ingewikkelder. Een Mac is een complete ervaring. De hardware en de software worden niet los geleverd. Wanneer je macOS wilt gebruiken, dan moet je ook een Mac computer kopen. Met Windows is dit anders. Je kunt zelf alle computer-onderdelen los kopen en zelf inelkaar zetten en hier vervolgens Windows op installeren (of Linux natuurlijk), maar je kunt ook een kant en klare systeem van bijv. HP of Dell kopen.

Wat is een besturingssysteem?

Een computer zonder besturingssysteem is nergens goed voor. Je kunt het niet gebruiken en eigenlijk kun je het net zo goed wegdoen. Een besturingssysteem is een complex stukje software dat alle onderdelen van de computer met elkaar laat samenwerken. Het zorgt er o.a. voor dat je pictogrammen op je scherm ziet, muziek uit je luidsprekers kunt horen, en het toetsenbord kunt gebruiken om te typen.

Een wat uitgebreidere uitleg kun je ook vinden op Wikipedia

Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma’s) dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en de hardware aanstuurt. Het fungeert als een medium tussen de hardware en de computergebruiker met als opzet dat de gebruiker programma’s op een gemakkelijke en/of efficiënte manier kan uitvoeren.

Bron

Windows en macOS zorgen er dus voor dat je je computer daadwerkelijk ook kunt gebruiken.

Wat is macOS?

Apple levert haar computers (Macbooks, iMacs, of Mac Minis) standaard met macOS. macOS is dus de tegenstander van Windows. macOS is een relatief veilig besturingssysteem en wordt door meeste mensne beschouwd als een makkelijk te gebruiken besturingssysteem. Heb je dan geen virusscanner voor macOS nodig? Antwoord hierop is moeilijk te zeggen en hangt ook een beetje van de gebruiker. Een gebruiker met gezond verstand die niet op elke willekeurige link klikt, kan het zeker zonder een virusscanner gebruiken. Feit is wel dat er een stuk minder virussen voor macOS zijn.

De gebruikersinterface van macOS verschilt ook sterk van die van Windows. Iemand die nooit macOS heeft gebruikt kan dus wel moeite hebben met omgaan met de nieuwe interface. Toch is dit niet iets wat je moet tegenhouden omdat Apple met macOS een prachtig besturingssysteem heeft ontwikkeld dat ook nog eens zeer eenvoudig is te gebruiken. We zijn ervan overtuigd dat je na een dag de belangrijkste functies onder de knie zult krijgen.

macOS gebruiken
Standaard macOS desktop

Waar je ook rekening mee moet houden is dat veel Windows programma’s niet werken onder macOS. Gelukkig valt dit in de praktijk wel mee en voor veel programma’s kun je een goed alternatief vinden. Daarnaast kun je op je Mac ook Windows installeren met bijv. Bootcamp of Virtualbox. Maar houd hier wel rekening mee als je besluit om over te stappen. Vooral gamers moeten hier goed opletten omdat veel populaire spellen helaas niet speelbaar zijn op het Apple besturingssysteem.

Hier even kort de meeste voordelen en nadelen van macOS t.o.v. Windows (10).

Voordelen

 • Prachtige en eenvoudig te gebruiken interface
 • Stuk veiliger om te gebruiken
 • Geen drivers nodig voor Wifi, video, of geluid omdat deze standaard in het besturingsysteem zitten
 • Gratis upgrades! Je kunt je computer gratis upgraden naar een nieuwe versie
 • Mac App Store. Download apps net als op je iPad en iPhone
 • Spraakbesturing met Siri

Nadelen

 • Je zit vast aan Apple hardware
 • Mocht je hardware niet meer ondersteund worden, dan kun je niet meer updaten naar nieuwe versies
 • Niet de beste keuze voor gamers vanwege het gebrek aan nieuwste spellen

Wat is Windows?

Windows zullen veel mensen wel kennen. Het populaire besturingssysteem dat vrijwel met elke nieuwe computer standaard wordt geleverd. Windows is de afgelopen jaren sterk veranderd waarbij niet elke vernieuwing goed beviel. Vooral Windows Vista en Windows 8 kregen veel kritiek te verduren vanwege de sterke veranderingen die ze onderliepen t.o.v. van de voorgangers. Gelukkig is Microsoft weer goed bezig en hebben ze met Windows 10 een sterk besturingssysteem dat niet alleen veel veiliger is, maar ook qua interface niet onderdoet aan de concurrent.

Windows 10 of macOS
Windows 10 standaard desktop

Voordelen

 • Populair besturingssysteem die vrijwel iedereen met beetje computerkennis kan gebruiken
 • Windows Store om apps en spellen te downloaden
 • Keuze uit verschillende merken en ook de mogelijkheid om de computer zelf samen te stellen
 • Windows 10 is een mooi en eenvoudig te gebruiken besturingssysteem

Nadelen

 • Drivers installeren als de hardware niet automatisch wordt herkend
 • Veel virussen en andere malware
 • Betaalde upgrades

Conclusie

Beide systemen hebben zo hun voordelen en nadelen. Het is daarom moeilijk om te zeggen welke het beste voor je is. Wel kun je aan de hand van de volgend checklist misschien een keuze maken.

Kies voor een Mac als de volgende punten je aanspreken:

 • Je wil een stabiel systeem zonder veel aanpassingsmogelijkheden
 • Je gebruikt meerdere iProducten zoals een iPhone, iPad, of iPod
 • Je bent niet afhankelijk van een softwarepakket dat enkel voor Windows is beschikbaar
 • Je bent bereid om wat extra te betalen voor de Apple kwaliteit

Kies voor een Windows computer indien je je kunt vinden in de volgende punten:

 • Je wilt een computer met veel aanpassingsmogelijkheden zowel qua hardware als software
 • Je houdt van gamen en doet dit graag op je computer
 • Je bent afhankelijk van een softwarepakket dat enkel op Windows draait
 • Je wilt niet teveel uitgeven aan een computer

Laat ons weten welk systeem jij gebruikt door een reactie te plaatsen.