Zorgeloos radio luisteren met een DAB radio

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Naar radio kun je onder meer luisteren via de kabel en via internet. Daarnaast is er nog een scala aan radiostations die hun signalen door de ether verzenden. Sinds enige tijd is daar een nieuw systeem bijgekomen. Met een DAB radio kun je digitale muziek en gesproken woord ontvangen via de ether. Dit betekent dat je een geluidskwaliteit krijgt aangeboden die beter is dan wat er nu mogelijk is via de FM-band. Wat is DAB radio en de opvolger daarvan DAB+ radio eigenlijk, hoe werkt het en wat kun je ermee? We zetten een aantal zaken op een rij.

FM-radio-vs-Digitale-Radio

Wat kun je ontvangen?

Op dit moment zijn er in Nederland drie digitale radio of eigenlijk DAB+ netwerken. Eén netwerk voor DAB radio is van de landelijke commerciële radiostations (VH11C) en één andere DAB radio netwerk is van de Nederlandse Publiek Omroep (NPO). Het derde net omvat een combinatie van regionale radiozenders.

Afstemmen met DAB radio

Afstemmen op een van de beschikbare stations met een ontvanger die geschikt is om signalen van het DAB of DAB+ netwerk te ontvangen is eenvoudig. Zodra je de DAB plus radio in gebruik neemt, begin je met het uitvoeren van een zogeheten autoscan. De volgende stap is dat je de digitale DAB radio eenvoudigweg afstemt op je favoriete station. Dat is simpel, want de stations zijn herkenbaar aan hun eigen zendernaam.

DAB+ radio biedt meer keuze dan FM

De huidige DAB+ netwerken zijn vooral ontwikkeld om buiten het bereik van een kabelaansluiting of een snelle internetverbinding toch ontvangst van hoge kwaliteit te realiseren. Steeds meer auto’s worden uitgerust met een DAB+ radio. Dat de DAB radio netwerken met name zijn bedoeld voor gebruik buitenshuis heeft ook te maken met de ontvangstmogelijkheden.

Landelijke dekking DAB radio

Tussen de diverse netwerken zijn weliswaar kleine verschillen wat betreft de dekking, maar over het algemeen bestrijken de netwerken van de landelijke omroepen 95% van Nederland. Dat betekent dat je vrijwel overal in Nederland met een digitale DAB radio in de auto goede ontvangst hebt.

Ook regionale DAB radio zenders

De dekking van het netwerk voor de regionale omroepen is te vergelijken met dat van de nationale zenders. Merkwaardig genoeg is de ontvangst van de regionale programma’s in de Randstad wat minder. Daarentegen beschikt het zuiden van Nederland over een uitstekend DAB+ radio netwerk. Daar is de kwaliteit zodanig dat zelfs mogelijk is om binnenshuis een betrouwbaar signaal te ontvangen. Overigens verschilt het aanbod van regionale zenders. Sommige programma’s kun je in meer dan één regio ontvangen.

Ontvangst via AM, FM en DAB+

Aanvankelijk zonden radiostations uit via de AM-band, de zogeheten middengolf. Dat leverde een matige geluidskwaliteit op en de ontvangst was gevoelig voor storingen. Met de komst van de FM-zenders ging ook de kwaliteit van de radio ontvangst omhoog. FM-zenders hebben echter een beperkt bereikt waardoor sommige stations niet overal in Nederland zijn te ontvangen. Met DAB radio omvat de geografische dekking vrijwel geheel Nederland. Bovendien biedt het een completer aanbod van zenders.

Snelle ontwikkelingen in Europa

DAB radio en met name DAB+ radio ontwikkelt zich snel in Europa. In Noorwegen zijn bijvoorbeeld de FM-zenders al uit de lucht gehaald en kun je die nu alleen nog ontvangen met een DAB plus radio, een radio dus die is voorzien van een DAB+ chipset. Naar verwachting zullen in Nederland de huidige FM-zenders nog wel even in de lucht blijven, maar zullen die met de komst van DAB+ in de nabije toekomst ook verdwijnen.

Juiste ontvanger is belangrijk

Voor een optimale ontvangst is het van belang een DAB radio van een behoorlijke kwaliteit te gebruiken. Essentieel onderdeel van de apparatuur is de antenne. Vooral bij autoradio’s drukt de manier waarop deze is ingebouwd een stempel op de kwaliteit van de ontvangst. Het juiste samenspel tussen radio, antenne, bekabeling en versterker moet garant staan voor de kwaliteit van de ontvangst.

Kwaliteit antenne doorslaggevend

Tussen de ontvangstsystemen die in de handel zijn, bestaan grote verschillen. Maar alleen een kwalitatief hoogstaand systeem is nog geen garantie voor optimale ontvangst. Met name de wijze waarop het geheel is ingebouwd, bepaalt de kwaliteit. Wel blijft de antenne doorslaggevend voor het kwaliteitsniveau. Voorkom teleurstellingen en bezuinig daar dus niet op.

Folie-antennes voldoen meestal niet

De huidige antennes variëren van uiterst geavanceerde modellen tot eenvoudige folie-antennes. Die typen moet tegen de binnenzijde van de ruit worden geplakt. Montage lijkt dus eenvoudig, maar helaas doen zich hierbij nogal wat problemen voor. Vooral de kwaliteit van de ontvangst laat in veel gevallen te wensen over. Ook zijn ze gevoeliger voor de richting waarin de auto rijdt. Tot slot is het van belang te zorgen voor een goede voeding van de antenne. Ontbreekt die of is de voeding niet optimaal dan heeft dit negatieve invloed op de ontvangst.

Invloed externe factoren

Met een kwalitatief hoogstaande DAB radio, een juiste installatie en een geschikte antenne kun je nagenoeg probleemloos naar DAB+ radio luisteren. Daarnaast zijn er echter externe factoren die een negatieve invloed op de kwaliteit van het signaal kunnen hebben. Zo kunnen in bepaalde dichtbebouwde gebieden in de Randstad korte momenten zijn waarop het signaal te wensen overlaat. Exploitanten werken echter voortdurend aan verbetering van de kwaliteit waardoor deze incidentele “hick-ups” snel tot het verleden zullen behoren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.